Supermanul lui Nastase, Marele Inchizitor etc.
Ionel Blanculescu: Am mai primit una.
Capital: Care? Nu stiu.
I.B: 50 de ministri intr-unul singur.
Capital: De ce credeti ca ati primit aceste denumiri?
I.B: Asemanarea cu Corado Catani cred ca vine de la modul transant in care am declarat razboi pe fata crimei organizate, evaziunii fiscale si coruptiei. Totodata, pentru ca nu am teama de nimeni. In rest, inchizitor cred ca este putin cam deplasat; cred ca este putin rautacioasa. Inchizitia nu a urmarit aspecte pozitive. Eu am teluri pozitive, fac ceea ce fac pentru noi toti – mai multi bani la buget din sumele furate, asta inseamna ca ne ajutam pe noi toti. Superman, mi-e greu sa cred.
Capital: Cine se teme de Ionel Blanculescu?
I.B: Multi se tem.
Capital: Din ce categorie, pesti mici, mai mari, rechini?
I.B: Toti, pentru ca am deranjat oameni foarte puternici.
Capital: Impotriva acelor persoane – din mediul politic si din cel de afaceri – despre care presa a tot scris in ultimii 13 ani ca sunt implicate in diverse afaceri asupra carora planeaza multe semne de intrebare, ati intreprins vreun control? Nu ati venit cu nici un nume de acest gen pana acum.
I.B: George Copos a fost identificat, in calitate de patron al Clubului Rapid, pe acea evaziune fiscala. Clar. si-a facut datoria Garda Financiara. L-a ascuns cumva pe Copos? Nu! Deci este singurul element. In rest, afacerile pe care le gestioneaza sunt derulate corespunzator.
Capital: Viorel Micula este unul dintre cei mai mari datornici la stat.
I.B: Viorel Micula conduce un holding cu 12.000 de angajati, are o flota intreaga de camioane, 2.400 de autocamioane, are esalonate datoriile, in jur de 6.000 de miliarde de lei catre bugetul statului, pe baza legilor care exista. In momentul in care a incalcat legea cu un milimetru l-am prins, indiferent ca este Micula sau altcineva.
Capital: Ati incercat din proprie initiativa sa luati acea lista de politicieni implicati in diverse afaceri necurate, despre care – va reamintesc – presa a tot scris, si sa vedeti daca este adevarat ce se scrie sau nu?
I.B: Eu nu fac politica. Asta incerc sa va fac sa intelegeti.
Capital: Nu este politica, v-ati exercita functia pe care o aveti in prezent.
I.B: Controlul nu tine cont de culoarea politica. Daca ar fi sa fac o asemenea departajare, ar insemna ca ideea de control si de curatenie morala in societate ar disparea. Va dau exemplu pe Patriciu. A fost executat la AVAB pe toate partile. si din 14 milioane de dolari, datorie pe mai multe societati, AVAB a recuperat, cand am fost presedinte acolo, 14 milioane de dolari. Pe de alta parte, cand am descoperit afacerea cu sediul de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, chiar daca Patriciu a fost cel care a vandut acel imobil, dosarul a ajuns la PNA, indiferent ca este Patricu sau altcineva. Oriunde prindem, executam. Indiferent ca este Patriciu sau Traian Rece…
Capital: Nu mai dati acest ultim nume ca exemplu, ca nu impresioneaza.
I.B: Dvs. stiti ca, daca ar fi sa merg pe imagine, asa cum de multe ori se acuza, acest Traian Rece m-a dat in judecata si imi cere 2,8 miliarde de lei, mie ca persoana fizica. Sunt anumite lucruri pe care eu nu le expun, pentru ca nu ma intereseaza sa-mi fac imagine prin faptul ca ma ataca acest individ.
Capital: Mai dati-mi si alte exemple de nume, nu numai pe Rece.
I.B: Iacobov, cu Rafo, l-am executat cat am putut. Cine i-a confiscat vaporul? L-a confiscat vama din subordinea mea.
Capital: Iacobov este evazionist?
I.B: Deocamdata nu. Daca era evazionist, il executam. Tot ce a depins de noi am facut.
Capital: Asa cum v-ati sesizat din presa in legatura cu afacerile ministrului Ioan Rus si in urma controalelor a reiesit ca este curat; de ce nu incercati si cu alte nume, mai grele?
I.B: Spune-ti care.
Capital: Viorel Hrebenciuc, Taracila, Armas etc. Va temeti sa-i controlati pe acesti oameni?
I.B: Nu ma tem de nimeni. Dar nu pot, de exemplu, sa il iau pe vicepresedintele Senatului si sa spun: eu Blanculescu, in calitate de ministru al controlului, vreau sa te verific pe tine, ca eu cred ca ai avea nu stiu ce interese. Dar in momentul in care cu certitudine voi avea un caz de evaziune in legatura cu Argirom, automat veti vedea ca actionez.
Capital: Ati anchetat privatizarea Bailor Herculane?
I.B: Nu am avut nici o sesizare in aceasta problema.
Capital: Va trebuie o sesizare scrisa?
I.B: Nu neaparat, ne putem autosesiza, daca consideram ca exista ceva.
Capital: Neverificand, ramane totusi suspiciunea.
I.B: Dar sa depersonalizam. Nu ma intereseaza sa alerg dupa X sau Y, numai ca il cheama intr-un fel sau altul. Au trecut patru luni de la infiintarea ANC. Suntem implicati in foarte multe controale. Sunt operatiuni extrem de puternice si de importante in momentul acesta, mai mult poate decat a vedea daca in cazul de mai sus sunt situatii operative. Mai este o problema. Avem 40 de oameni care trebuie sa coordoneze 13 institutii. Eu, cu 40 de oameni, sunt buretele general al societatii romanesti si sunt obligat sa iau toate privatizarile la puricat.
Capital: Ati fost creat si pentru asa ceva.
I.B: Am fost creat, dar nu am capacitatea fizica sa raspund la toate intrebarile tranzitiei din Romania. Dati-mi voie sa ma indrept cu prioritate spre sistemul de sanatate, care se rasfrange asupra a 22 de milioane de oameni, decat spre Argirom. Lasati-ma sa am o prioritate bazata pe cine castiga din aceasta operatiune. Eu, acum, in sistemul de sanatate, pe partea financiara in special, am regularizat toate circuitele financiare. Erau bani care se duceau cu nemiluita in buzunarele altora. Prin modul in care am gandit, nu mai scapa nici un ban acum.
Capital: Interesele clientelare ale puterii politice pot fi depistate din timp? Exista la nivel guvernamental vreo masura de prevenire a coruptiei?
I.B: Declaratiile de avere. In momentul in care ai dat aceasta declaratiei, ti-ai evaluat averea.
Capital: Ati verificat aceste declaratii? Exista vreun rezultat?
I.B: Nu am informatii pana acum, dar o sa ma interesez. Dar spun, ca idee, este foarte important acest lucru pentru prevenirea coruptiei.
Capital: Nu ma convingeti cu prevenirea prin declaratii de avere, atata timp cat in Romania, in 13 ani de zile, nu s-a intamplat sa controleze cineva aceste declaratii…
I.B: Eu totusi sustin ca sunt importante aceste declaratii.
Capital: Exista oameni despre care se stie ca au bani, dar nu sunt actionari in nici o firma. Banii lor sunt bani negri. De ce nu controlati si persoane din aceasta zona, despre care exista informatii ca actioneaza in economia subterana?
I.B: In momentul acesta toata lumea – si presa, si populatia – ma vad pe mine omul care trebuie sa dea raspuns la toate. Eu trebuie sa respect legea. Legea spune ca trebuie sa coordonez institutiile de control, care sunt Garda Financiara, Vama etc. Eu, de exemplu, nu pot sa actionez niciodata asupra lui N. G. Nu am cum. Nu am baza legala. Eu trebuie sa actionez asupra societatii comerciale X in care este N.G. actionar. Eu pot sa actionez doar cand il prind ca incalca legea.
Capital: Tindeti la un post mai mare in stat?
I.B: Nu.
Capital: Ati vrut postul de ministru al finantelor?
I.B: Nu l-as fi refuzat.

Carte de vizita
Data nasterii: 25 iunie 1959
Stare civila: casatorit
Studii: Institutul Militar de Transmisiuni-Telecomunicatii, Academia de Inalte Studii Militare, Facultatea de Management Marketing – Universitatea Romano-Americana
Activitate profesionala: pana in 1993 a lucrat in cadrul Ministerului Apararii
1994 – director comercial, intreprindere privata de productie si comert
1995 – director societate de consultanta
1996-1999 – referent, inspector, sef servicu independent si sef compartiment risc clienti in Bancorexr
r1999- iulie 2003 – Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare. r
rIn 2000 a obtinut functia de presedinte al Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Bancare, cu rang de secretar de statrn
rnIn prezent – ministru al Autoritatii Nationale de Control rn
rnHobby: masini; tocmai si-a cumparat pe credit un WV Passat model 2003, in valoare de 23.000 de euro.