Potrivit acestuia, România va avea probleme din cauza situaţiei în care se află Grecia nu neapărat din cauza instabilităţii financiare, pentru că asta durează deja de o perioadă de timp, ci din cauza instabilităţii politice. „Suntem într-un impas total politic, pentru că sunt două variante. Prima este că se va forma până la urmă un Guvern, dar care va avea extremele stângă şi dreaptă, ceea ce va conduce la inoperabilitate la nivel de Guvern, iar a doua variantă este că se vor organiza din nou alegeri şi, dacă la aceste alegeri, extremele nu vor fi înlăturate – şi în baza sondajelor se pare că nu vor fi, ci dimpotrivă vor câştiga şi mai mult – şi într-un caz şi în altul suntem în totală instabilitate politică. Acesta va conduce, aşa cum ştiţi, în luna iunie, deci în două săptămâni, la o incapacitate de plată, pentru că nu mai are nici un creditor, nici un finanţator la momentul acesta”, a arătat Blănculescu.
În opinia acestuia, Grecia reprezintă ameninţarea fundamentală nu numai pentru România, ci şi pentru Uniunea Europeană. „Pe site-ul meu găsiţi un articol care se numeşte «Falimentul Greciei, un declanşator al tragediei în UE» şi vă spun şi de ce: pentru că în momentul, cred, oficial, când în Monitorul Oficial se va declanşa incapacitatea de plată a Greciei se pune în mişcare un mecanism care nu poate fi oprit, automat, pe derivate. Exact cum s-a întâmplat cu JP Morgan acum. JP Morgan a pierdut două miliarde de dolari rapid la Londra din cauza acestui sistem. Sistemul ăsta nu poate fi oprit. Este un sistem de pariuri şi în momentul în care se întâmplă o stare cum ar fi o starea de incapacitate a Greciei pur şi simplu sare în aer. Pe platforma asta de tranzacţionare europeană şi mondială se pare că legăturile sunt cam de 2 – 3 mii de miliarde de euro. Deci, din cauza asta este bine ca să nu se pronunţe cuvântul incapacitate de plată. Oficial, vorbesc, adică să apară în Monitorul Oficial”, a explicat Ionel Blănculescu. Acesta a reiterat că grecii reprezintă o ameninţare foarte mare în momentul acesta pentru România şi pentru UE, iar „prioritatea priorităţilor” pentru Guvernul român ar trebui să fie crearea unui model de creştere economică.
„Dacă la momentul ăsta nu se discută cu mare seriozitate şi celeritate despre un model de creştere economică, despre cum va merge mai departe economia, atunci, probabil, vom mai rămâne într-o perioadă de stabilitate, dar vom involua din cauza condiţiilor externe. Deci, la momentul ăsta, prioritatea Guvernului trebuie să fie crearea unui model de creştere economică şi un nivel de politici fiscale. Noi acum mergem într-un haos dezordonat. Fiecare face ce-l taie capul. Nu mergem pe o linie strategică şi pe nişte obiective. Nu avem o direcţie. Mergem haotic la momentul acesta”, a atras atenţia consultantul financiar. Ionel Blănculescu notează pe site-ul său că ‘Instituirea oficială a falimentului Greciei declanşează în aceeaşi secundă, în mod automat, închiderea tuturor poziţiilor financiare, pot fi milioane, miliarde de astfel de operaţiuni, deschise poate în ani de zile, în special în ultimii, ceea ce poate să conducă la efecte astăzi de neimaginat, de genul falimente în serie la tot felul de organizaţii financiare, care au pariat din greu, pe o situaţie sau alta, pulverizarea fondurilor depuse de diverse categorii de depunători la instituţii financiare descrise mai sus şi tot felul de astfel de efecte nocive, care pot afecta decisiv viaţa cetăţenilor europeni şi, probabil, mondiali. Mai rău, ca efect subsecvent deschiderii poziţiilor în marjă, pentru a favoriza pariurile aferente, la valori de sute şi mii de miliarde de euro, entităţi financiare extrem de puternice îşi folosesc lobbyul şi influenţa proprie pentru a face să se întâmple mizele acestora, împingând spre dezastru chiar state, nu mai vorbesc de alte entităţi mai slabe decât acestea”.În analiza sa, analistul arată că aceştia sunt cunoscuţi în literatura de specialitate drept speculatori, de care mulţi se tem şi în faţa cărora se instalează fel de fel de obstacole, vezi împrumutul FMI pentru România, care ar fi avut drept scop şi întărirea capacităţii BNR de a lupta împotriva respectivei specii de răpitori, financiari bineînţeles. „Acesta este motivul pentru care UE va face tot ce-i stă în putinţă să nu încurajeze Grecia să declare oficial starea de faliment şi probabil că până la urmă îi va accepta toate mofturile fiscal-bugetare, în detrimentul unor state, gen România, care în întreaga ei istorie nu a fost scutită de rambursarea nici măcar a unui şfanţ’, precizează Ionel Blănculescu.
Sursa: Agerpres