Ei au declarat ca autorităţile chineze nu au raportat niciodată acest lucru Convenţiei privind comerţul internaţional cu specii de faună şi floră sălbatică (CITES).
Cu toate acestea, conform relatărilor, China a declarat în cadrul reuniunii Comitetului permanent al Convenţiei, la Geneva, că a interzis comerţul cu oase de tigru.
Oficialii chinezi nu au răspuns unei solicitări din partea BBC de a comenta aceste relatări.
Se consideră că între 5.000 şi 6.000 de tigri se află în captivitate în China, iar organizaţiile de conservare a faunei sălbatice au cerut de mult timp să se pună capăt comerţului cu blănurile acestor animale. Experţii în domeniu consideră că exploatarea intensivă a tigrilor din China a alimentat cererea pentru braconaj şi trafic de specii pe cale de dispariţie.
Ei spun că recunoaşterea la această reuniune a faptului că se practică acest comerţ va spori presiunea asupra Chinei pentru a reduce această practică, punctează BBC.
Ţările membre ale CITES sunt obligate să raporteze ce progrese au făcut pentru a se asigura că prin comerţul cu specii de animale şi plante sălbatice nu este ameninţată supravieţuirea lor.
Un nou raport privind comerţul ilegal cu specii sălbatice sugerează că în jur de 1.600 de tigri, atât din captivitate cât şi din sălbăticie, au fost comercializaţi la nivel global începând din anul 2000.
În timp ce China a fost o piaţă importantă pentru comerţul cu 'piese de tigru', experţii faunei sălbatice spun că şi alte ţari din Asia de Sud-Est, cum ar fi Vietnam, Thailanda, Laos, Cambodgia, Malaezia şi Indonezia sunt, de asemenea, în curs de dezvoltare în calitate de consumatori pe acest segment, exploatarea tigrilor fiind în creştere.
Rapoartele spun că în ultimii doi ani, au existat capturi de aproape 90 de tigri care ar putea proveni sau ar putea fi traficaţi din Asia de Sud-Est şi China.
Puţin mai mult de 3.000 de tigri sunt consideraţi a fi în sălbăticie pe tot globul, mai mult de jumătate dintre aceştia fiind în India, unde numai anul trecut au fost ucişi 42 de tigri.
Un raport al Species Survival Network (SSN), citat de BBC, menţionează că blănurile de tigru, de leopard şi de leopard de zăpadă sunt preţuite de elita politică, militară şi de afaceri din China ca decoraţiuni de lux pentru locuinţele lor. Recentele cazuri de corupţie din China au confirmat că acestea sunt oferite drept 'cadou' ca o 'mită non-financiară către oficiali', se mai spune în raportul citat de BBC.
SURSA: Agerpres