‘Singurul lucru de care vă pot acuza este că oamenii din subordinea dvs nu aplică legea pentru că nu sunt suficient prelucrate cu ei documentele şi reglementările pe care trebuie să le aplice’, a spus şeful ANAF, care i-a îndemnat pe şefii GF să citească legea şi să o dezbată împreună cu oamenii lor.
De asemenea, Blejnar a cerut ca salariaţii GF să fie familiarizaţi cu programele informatice cu care trebuie să lucreze.
Şeful ANAF, prezent la raportul de bilanţ pe 2010 al GF, a mai amintit că obligaţiile GF vor creşte, pentru că Garda va trebui să avizeze şi să facă monitorizări la codurile TVA, începând din martie 2011, în baza unei propuneri legislative aflate în curs de aprobare.
Angajații ANAF iau șpagă
Nu mai departe de anul trecut, Blejnar delarase în cadrul unei conferințe de presă că nu este mulțumit de angajații ANAF, pentru că aceștia iau șpagă.
"Personal, nu sunt mulţumit de calitatea morală a multora dintre angajaţii Gărzii Financiare şi, cu ocazia acestor restructurări, vreau să trag un semnal foarte serios tuturor că vor urma disponibilizări semnificative în Garda Financiară", a spus Blejnar, după o întâlnire cu o echipă de asistenţă tehnică din partea FMI.
Rugat să precizeze clar la ce se referă când spune că nu este mulţumit de calitatea morală a angajaţilor Gărzii Financiare, Blejnar a răspuns că aceştia "iau şpagă".
Goana după amenzi
Salariile au crescut în 2011 la Garda Financiară, dar nu şi veniturile, a declarat joi preşedintele Gărzii Financiare, Arpad Csaba Ladanyi, în dorinţa de a atenua declaraţia precedentă, în care afirmase că gradul de corupţie în GF este legat de nivelul salariilor.
‘Orice instituţie trebuie să aibă o strategie pentru combaterea şi eliminarea corupţiei, care include şi politica de salarizare. Salariile în 2010 erau mai mici decât anul acesta, iar acum sunt rezonabile, adică suficient de mari pentru a micşora tentaţia unor comisari de a primi mită. Stimulentele au fost incluse în salariul aferent anului 2010, ceea ce face ca venitul mediu la Garda Financiară să nu fi crescut’, a declarat şeful GF, la prezentarea bilanţului instituţiei pe 2010.
Miercuri, Arpad Ladanyi spusese că, în opinia sa, ‘există o relaţie directă între veniturile încasate de comisari şi gradul de corupţie în Garda Financiară. Cine nu constată această relaţie este rupt de realitate, de realităţile româneşti’.
Şeful GF a mai afirmat că nimeni nu a dat ordin vreodată să fie aplicate cât mai multe amenzi, dar a admis că era o goană după amenzi, deoarece o componentă a veniturilor comisarilor era constituită de stimulente, iar fondul de stimulente reprezenta 15% din totalul amenzilor aplicate şi încasate.
Preşedintele GF a mai declarat joi că în 2010, un comisar debutant avea un salariu de 349 de lei, ‘ceea ce era mult prea puţin pentru o persoană care face zilnic controale şi se confruntă cu evaziuni de zeci de mii, sute de mii sau chiar milioane de euro’.
Conform datelor prezentate de Arpad Csaba Ladanyi, GF avea în 2010 un personal angajat de 1.399 presoane, dintre care 130 comisari – funcţionari publici de conducere, 1.076 comisari – funcţionari publici de execuţie şi 193 funcţionari publici şi angajaţi contractual.
Salariul mediu net în 2010 era de 1083 de lei lunar, la care se adaugă un stimulent mediu net de 1335 lei lunar, ceea ce ridica venitul mediu net la 2184 lei lunar.
SURSA: Agerpres