Consultantul economic, Adrian Negrescu, a vorbit la Gândul Live despre situația cu care se va confrunta România în acest an. Acesta este de părere că țara noastră are nevoie de un Guvern care să taie în carne vie, având în vedere că anul acesta vom avea un val de insolvențe și faliment.
Consultantul economic a declarat la Gândul Live că România va primi 4 miliarde de euro prin instrumentul financiar SURE doar că nu se știe nici dobânda nici condițiile prin care vom primi acești bani. În plus, acesta a mai spus că întreprinzătorii vor primi cu această ocazie un ajutor de 1.359 de lei.
„Încă nu s-au stabilit condițiile de împrumut, pentru că noi vom impumuta 4 mliarde de euro la o dobânda pe care nu o știm și în condiții pe care nu le cunoaștem. Problema este ce facem cu banii?”, spune Adrian Negrescu.
Ce se întâmplă cu banii
Adrian Negrescu a vorbit și despre ceea ce va face România cu banii primiți din partea Comisiei Europene. Acesta a menționat că Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a anunțat că aproximativ 700.000 de persoane vor beneficia de aceste împrumuturi și că eforturile financiare se vor ridica la 2.5 miliarde de lei.
În plus acesta a mai vorbit și despre ceea ce s-ar putea face cu restul banilor primiți.
„Ministrul Muncii ne-a spus că vor beneficia aproximativ 700.000 de persoane din acest împrumut, iar eforturile financiare vor fi undeva la 2.5 miliarde de lei.
Ce se va întâmplă cu ceilalți bani, încă nu știm. Banii care vin, vor fi dedicați susținerii salariilor până la sfârșitul anului prin care firmele vor putea fi mai flexibile. O parte din bani vor fi asigurați de către firma, iar restul de către stat, printr-o schemă specială, dar sunt mai multe detalii.
Spre exemplu, întreprinzătorii, vor beneficia de acest ajutor de 41.5% din salariul mediu brut, ceea ce inseamna 1.359 de lei. Toate aceste ajutoare pentru firme vor fi decontate, adică firmele trebuie să plătească salariații, apoi își vor primi banii. Este stilul românesc de a ajuta companiile în perioada unei crize”, este de părere consultantul economic, Adrian Negrescu.
Pierderi mari din cauza restaurantelor închise
Adrian Negrescu a mai precizat că România este singura țară care ține restaurantele închise și că această măsură aduce pierderi de 400 de milioane de euro pe lună.
„Măsurile propuse de HoReCa, purtatul măștii, dezinfecție puternică în toate locațiile-cinematografe, teatre, restaurante- distanțarea socială, sunt chestii simple pe care alte țări le aplică de luni de zile.
Noi suntem singura țară care ținem restaurantele închise. Ce înseamnă acest lucru din punct de vedere economic? Pierderile sunt undeva la 400 de milioane de euro/ luna din care statul nu mai câștigă nimic din taxe și impozite.
Nu mai vorbesc de angajați. Sunt peste 400.000 de angajați care așteaptă să se întoarcă la muncă. Nu știm cum am ajuns la soluția pentru a fi redeschise de la 1 septembrie, în condițiile în care sunt mai mulți îmbolnăviți decât în luna aprilie. Nu se justifică din punct de vedere sanitar, doar din punct de vedere economic”, mai spune acesta.
Trebuie ca Guvernul să taie în carne vie
Consultantul economic a mai punctat faptul că este necesar un Guvern tehnocrat, care va tăia în carne vie, având în vedere că vom avea un val de insolvențe și falimente.
“Anul acesta electoral este un blestem pentru România. Ne încurcă pentru că aveam nevoie de măsuri de restructurare în sectorul bugetare.
Noi plătim din ce încasează statul, 86% pentru salariile din sectorul bugetra și pentru pensii. Noi propunem creșteri pentru pensii, bonificații pentru sectorul bugetar.
Noi avem nevoie de un guvern tehnocrat care să taie în carne vie. Vreau doar măsuri concrete. Această lipsa de măsuri concrete o vom plăti în 2021 când vor crește taxele și impozitele și vor încerca să recupereze de la oamenii simpli banii pe care i-au împrumutat“
Datele financiare arată că blocajele au crescut semnificativ în această perioada, iar marele semn de întrebare va fi pus în toamna când ANAF-ul va începe să pună propriri pe conturi, să încerce să-și recupereze banii.
Vom avea un val de insolvențe și falimente care vor crea și mai multe probleme pentru economie. Va fi din ce în ce mai rău“, a spus consultantul economic, Adrian Negrescu, într-un interviu pentru Gândul Live.