O vorbă din bătrâni spune că banii nu aduc fericirea, iar peripeţiile unor câştigători la loterie par menite să confirme această teorie, potrivit notizie.delmondo.info, preluat de Gazeta de Sud.
Citeşte mai jos câteva cazuri în care mai mulţi americani care au câştigat la loto câteva zeci de milioane au avut un sfârşit tragic, conform
Ghinioanele de care au avut parte de-a lungul timpului câştigătorii la loterie vin parcă să confirme zicala din bătrâni potrivit căreia banii nu aduc fericirea. Este şi cazul lui Jeffrey Dampier, care în 1986 a câştigat 20 de milioane de dolari la loteria din Illinois. Americanul a avut grijă să îşi arate generozitatea faţă de toţi prietenii şi de toate rudele sale, fără a face însă cheltuieli prea mari. Această generozitate nu a fost suficientă pentru cumnata sa, Victoria Jackson, care, din câte se pare, avea alte aşteptări. Din acest motiv, împreună cu amantul său au decis să îl jefuiască pe Dampier şi l-au ucis. Cei doi au fost descoperiţi şi identificaţi, fiind condamnaţi la închisoare pe viaţă. O soartă mai puţin fericită a avut şi Suzanne Mullins, care în 1993 a câştigat o mare sumă la loterie. Femeia a solicitat ca suma să îi fie achitată în 20 de tranşe anuale, în valoare de 48.000 de dolari. La prima vedere, această atitudine ar indica faptul că Mullins părea destul de capabilă să îşi gestioneze propria avere. În realitate însă, lucrurile nu au stat tocmai aşa, având în vedere că după doar câţiva ani a fost nevoită să solicite un împrumut de 200.000 de dolari, oferind drept garanţie viitoare tranşe din împrumut. Ulterior, femeia a solicitat achitarea într-o singură tranşă a sumei restante, însă nici aşa nu a reuşit să îşi achite datoriile. Trebuie menţionat că Mullins a declarat că la baza dificultăţilor economice s-ar afla lunga boală a nepotului, care a cheltuit peste un milion de dolari pe tratamente medicale.
Înapoi la începuturi
Americanul Ken Proxmire a câştigat un milion de dolari la loteria din Michigan şi a decis să îi investească pentru a-şi realiza cel mai mare vis al său: să deschidă un magazin de maşini. Ken, care era de profesie mecanic, s-a mutat în California, unde împreună cu fratele său a deschis magazinul mult visat. Afacerea nu a mers, iar după patru ani americanul a trebuit să îşi reia activitatea de mecanic.
Vivian „Viv“ Nicholson a fost un fel de deschizătoare de drumuri, fiind una dintre primele „victime“ ale câştigurilor la loterie. În 1961, Vivian a câştigat peste 152.000 de lire sterline şi, după ce a intrat în posesia premiului, a declarat că tot ce vrea să facă este „să cheltuiesc, să cheltuiesc, să cheltuiesc“. Femeia şi-a respectat promisiunea, reuşind să îşi risipească toţi banii în mai puţin de cinci ani. De atunci, a rămas văduvă de cinci ori, a suferit un infarct, a fost internată pentru alcoolism şi a suferit de probleme mentale.
Cam de aceeaşi soartă a avut parte şi Evelyn Adams. La prima vedere, Adams pare o persoană norocoasă sau, mai bine spus, ar fi putut să fie. Este suficient să spunem că femeia a câştigat de două ori la loteria statului New Jersey, adunând 5,4 milioane de dolari. Problema este însă că Adams are o mare slăbiciune: este dependentă de jocurile de noroc. În prezent, femeia este săracă lipită pământului şi trăieşte într-o rulotă.
Generozitate cu ghinion
Billy Bob Harrell Jr. era un predicator care, în 1997, a câştigat 31 de milioane de dolari la loteria din Texas. La început, totul părea să meargă de minune, americanul achiziţionând o fermă, mai multe proprietăţi şi câteva maşini. Însă Harrell avea un mare defect: nu ştia să spună „nu“ persoanelor care îi cereau ajutorul. El a fost asaltat de nenumărate cereri de împrumuturi şi ajutor din partea rudelor şi prietenilor. Stresul a devenit atât de mare încât, în 1999, bărbatul s-a sinucis. Cu câteva zile înainte de sinucidere, predicatorul i-a mărturisit unui prieten: „Câştigul la loterie a fost cel mai rău lucru care mi s-a întâmplat“.
Generozitatea nu a fost de bun augur nici pentru Janite Lee, o imigrantă de 52 de ani, din Coreea de Sud, care în 1993 a câştigat 18 milioane de dolari la loteria statului Missouri. Femeia a dorit să îşi împartă bogăţia cu comunitatea, făcând nenumărate donaţii către Washington University, către diferiţi candidaţi, familiei unui pastor decedat şi către St. Louis Korean American Association. Din câte se pare, Lee s-a lăsat dusă de val şi a donat mai mult decât avea, astfel că în 2001 a fost nevoită să declare faliment.