România nu are încă niciun parc de distracţii similar celor din Vest. Cei care nu vor să călătorească mii de kilometri în căutarea adrenalinei frumos ambalate au însă câteva alternative.

Aqua Magic din Mamaia este,  probabil, cel mai cunoscut parc de divertisment din România. Inaugurat în 2003, după o investiţie de circa cinci milioane de euro, el înregistra în 2007 un profit net de circa 500.000 de euro, fiind vizitat, în sezonul estival, de până la 3.000 de persoane pe zi. Tot cu profil acvatic, Water Park din Otopeni a atras circa 180.000 de vizite în 2007 şi 210.000 în 2008. „Pentru acest an, se estimează 230.000-250.000 de vizitatori, pentru care am adus un nou tobogan Twister de 86 de metri lungime, am lărgit o piscină, am amenajat o sală de jocuri şi am renovat vestiarele şi toaletele“, anunţă Elena Todică, marketing executive Confort Group.

Tot lângă Bucureşti, mai exact într-o pădure din Butimanu, funcţionează, din 2006, Aventura Parc. Escalada în copaci pe diverse trasee, minigolful indienilor, traseul rutier pentru copii, cursele cu obstacole, numeroasele terenuri de joacă pentru copii au atras în 2008 peste 6.000 de vizitatori în complex. „În fiecare an am adăugat câte două noi atracţii, căci, fără o înnoire continuă, un parc de distracţii nu are şanse să reziste pe piaţă”, explică directorul parcului, Cristina Rebiere, menţionând că, faţă de 2008, numărul de vizitatori este în creştere.

Relaxare printre TAB-uri

165-32574-35_arsenalpark_26_agerpres.jpgÎn imediata vecinătate a Bra­şovului a fost inaugurat, în urmă cu un an an, pe o suprafaţă de 2,5 hectare, un complex cu nume şi profil asemănător – Parc Aventura. Locaţia a necesitat o investiţie de 300.000 de euro şi conţine 100 de trasee de escaladă în copaci, cu diverse grade de dificultate.

Un complex turistic original a fost deschis recent în locul unei foste fabrici de armament din Orăştie. Arsenal Park le pune la dispoziţia vizitatorilor plimbări cu blindate, vehicule militare uşoare sau ATV-uri, dar şi ciclism sau echitaţie, escaladă, zboruri cu parapanta, cursuri de paraşutism, un poligon de tir şi o hală specială pentru Airsoft. De asemenea, există spaţii pentru jocuri mai „civile“, printre care şi un teren de golf. Spaţiilor de cazare proaspăt renovate şi clasificate la patru stele (existând şi alternativa petrecerii nopţii într-un blindat sau într-un buncăr) li se vor adăuga, în curând, un spa şi un cazinou. Dacă investiţia din Orăştie, aparţinând Bega Grup, va ajunge în final la circa 20 de milioane de euro, un proiect similar ca dimensiune financiară, cel al unui parc de distracţii la Cluj (un parteneriat între primărie şi compania italiană Zamperla), nu s-a concretizat încă. Cel puţin, în acest caz nu s-au înregistrat păgubiţi, ca în cazul controversatului Dracula Park.

33 de lei cel puţin costă intrarea pentru un adult în parcurile de distracţii din România, tarifele maxime fiind practicate de aqua park-uri 50-54 lei/zi

FUN MADE IN EU

165-32575-35_carusel_26.jpgITALIA
Gardaland – distracţie pe malul lacului

Roller coastere, castele, vulcani, trenuleţe, cascade, dar şi un acvariu sunt disponibile pe malul Lago di Garda din nordul Italiei. Tarif: 35 de euro.

FRANȚA
Disneyland, Walt Disney Studios şi Parc Asterix

Situate lângă Paris, cele trei parcuri pot satisface orice gusturi în materie de divertisment. Tarife: 39 de euro (Asterix), 51 de euro (fiecare din parcurile Disney).

SPANIA
Port Aventura – atracţie lângă Barcelona

Un parc de distracţii, un aqua park şi o staţiune pe malul Mediteranei, la circa o oră de capitala catalană. Tarife: 44-76 de euro, depinzând de pachetul ales.

GERMANIA
Europa Park vs Phantasia Land

Parcurile situate în sud-vestul ţării, res­pectiv lângă Köln, atrag şase milioane de vizitatori pe an. Tarife: 34/33,50 de euro.