Cei care stau la bloc trebuie să aibă contoare de căldură
Cei care stau la bloc au parte de noi informații. Ei sunt obligați să facă anumite schimbări. Este vorba de obligativitatea de-și monta repartitoare la calorifere. Măsura devine obligatorie de la 1 ianuarie 2024.
Românii care stau la bloc și nu respectă legea riscă o amendă uriașă. Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a reamintit ce obligație există până la 31 decembrie 2023.
Toți cei care stau în apartamente de bloc racordate la rețeaua de termoficare trebuie să aibă contoare individuale de căldură sau repartitoare. La începutul lui 2023 a intrat în vigoare o nouă lege. Actul normativ prevede că până la 31 decembrie 2023 trebuie montate de repartitoare în blocurile racordate la sistemele de distribuție a energiei termice.
”În imobilele de tip condominiu racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică în sistem de distribuţie orizontală este obligatorie montarea sistemelor de măsurare până la 31 decembrie 2023 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire şi apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spaţiu cu altă destinaţie decât cea de locuit”, se arată în textul legii.
Amenzi de până la 1.000 de lei pentru cei care nu respectă legea
Trebuie menționat că în București sunt peste 270.000 de apartamente de loc care nu au încă instalate astfel sisteme. Românii care nu vor aplica legea riscă amenzi de până la 1.000 de lei.
Prețul pentru un repartitor pornește de la 70 de lei cu TVA inclus. Montarea lui și a unui robinet de reglare a consumului de energie termică costă cel puțin 125 de lei. Suma finală este una destul de ridicată.
Contractul pentru montarea repartitoarelor în apartamente de bloc se încheie doar cu asociația de proprietari. El nu se încheie cu fiecare proprietar în parte. În foarte multe cazuri adunarea generală a asociației a votat să nu se facă aceste investiții.
Ce se întâmplă dacă nu se respectă termenul de 31 decembrie
Ticuța Hristov, expert în cadrul ANRE, a explicat ce se întâmplă pentru cei care stau la bloc și nu aplică legea.
”Însă cei care decid în cadrul asociației trebuie să își asume că această decizie nu este în conformitate cu legea. Dacă termenul de 31 decembrie 2023 nu se respectă, următorul pas este: compartimentul de energie din cadrul primăriei să ceară asociației de proprietari situația contorizării la nivel de condominiu și la nivel de asociație și acest compartiment propune autorității locale aplicarea de sancțiuni”, a comentat expertul ANRE.
Conform acestuia, nu se poate merge la nesfârșit cu explicația că nu vrea asociația.