România traversează o criză politică profundă, cu implicații majore asupra stabilității guvernamentale. Retragerea Partidului Social Democrat (PSD) din negocierile pentru formarea noului executiv a declanșat o reacție în lanț, afectând și poziția Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR). În acest context tensionat, Partidul Național Liberal (PNL) va decide în curând dacă își asumă responsabilitatea guvernării sau rămâne în opoziție.

UDMR refuză să participe la un guvern cu PNL și USR

UDMR a anunțat că nu va face parte dintr-un guvern alături de PNL și USR. Potrivit unor surse citate de Antena3.ro, Uniunea preferă să rămână în opoziție dacă se va concretiza o asemenea formulă politică. Acest anunț amplifică incertitudinea generată de retragerea PSD, blocând orice inițiativă clară pentru stabilirea unui executiv.

Kelemen Hunor
SURSA FOTO: Dreamstime

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a lansat un apel către toți partenerii din coaliție pentru a reveni la masa negocierilor.

„Eu îi rog pe toţi colegii mei din coaliţia care s-a constituit după alegerile parlamentare să ia un lighean cu apă rece şi să pună fiecare picioarele în apă. Se linişteşte toată lumea şi mâine să ne întoarcem cu toţii la masă. Este singura soluţie bună pentru România. Deci şi Marcel Ciolacu, şi Ilie Bolojan, şi Elena Lasconi şi cu mine mâine să continuăm discuţiile, fiindcă orice altă variantă este variantă proastă şi varianta care nu ajută cu nimic pentru a rezolva problemele României”, a declarat acesta pentru Agerpres.

Hunor a subliniat că discuțiile dificile și orgoliile personale nu ar trebui să împiedice găsirea unei soluții pentru binele României.

PNL își decide viitorul la ora 18

Partidul Național Liberal urmează să ia o decizie crucială la ora 18. Surse politice menționează că pe masa liberalilor există inclusiv varianta de a rămâne în opoziție, însă favoritul pentru funcția de premier, Ilie Bolojan, încearcă să construiască o alianță. Acesta ar putea primi sprijin din partea PSD și UDMR, dar numai dacă reușește să ajungă la un acord cu USR.

Daniel Fenechiu, primul liberal care a oferit o reacție, a sugerat posibilitatea organizării alegerilor anticipate, avertizând că acestea ar putea fi câștigate de „forțele izolaționiste”.

Daniel Fenechiu
Daniel Fenechiu (SURSA FOTO: Facebook, Daniel Fenechiu)

„Sunt surprins despre această decizie, nu am știut despre perspectiva unei astfel de decizii. Știam că astăzi (n.r. joi) la 18 continuă negocierile cum se anunțaseră pentru rezolvarea anumitor lucruri și că urmează să se stabilească lista Guvernului. Așteptăm ședința de la 18 (…) Eu cred cu toată inima că maturitatea va învinge, cred cu tărie că singura soluție pentru a asigura stabilitatea României este un Guvern PSD-PNL-UDMR, era bine să fie și USR în această combinație, dar se pare că domniile lor au alte interese.

Există și posibilitatea ca PNL să ia o decizie similară (n.r. ca PSD) și ramane de văzut. Poate facem alegeri anticipate și ne dorim ca forțele izolaționiste să câștige”, a declarat Daniel Fenechiu.

USR cere alegeri anticipate

Fostul lider al USR, Cătălin Drulă, a declarat că social-democrații manifestă „un comportament imatur, un comportament de mimoză care se dă rănită de cuvintele USR”.

Cătălin Drulă
Cătălin Drulă/SURSA FOTO: INQUAM Photos, Octav Ganea

„Ar fi de preferat să fie alegeri anticipate, astfel încât partidele de dreapta să obţină majoritatea în Parlament. Asta în condiţiile în care nu au trecut decât 20 de zile de la alegerile parlamentare la care PNL şi USR au obţinut împreună puţin peste 20% din voturi. ”

Întrebat dacă va încerca să negocieze cu liderii PSD, PNL și UDMR, Drulă a declarat:

„Noi întotdeauna discutăm cu toți partenerii, am discutat și zilele trecute. Recunosc că poziția celor de la PNL a fost cumva mai rezonabilă într-un fel în aceste discuții, dar și ei au o parte gravă de responsabilitate. Ministerul Finanțelor a fost și este la PNL, la domnul Boloș. Să nu uităm că în momentul de față, România are astăzi guvern cu puteri depline PSD-PNL. Astăzi, când vorbim în Ministerul Finanțelor, este pregătită o ordonanță cu măsuri fiscale, care, spune Ministerul Finanțelor, trebuie dată și a fost o notă confidențial în guvern ca să nu se prăbușească finanțele țării de la 1 ianuarie și Marcel Ciolacu refuză să dea această ordonanță după ce el a creat acest dezastru. Eu mai rar am văzut un asemenea act de lașitate.

O guvernare se construiește într-o democrație pe o majoritate parlamentară, mai ales în condițiile în care România are nevoie de stabilitate. În aceste condiții grele, noi, împreună cu PNL-ul, avem aproximativ un sfert din Parlament, cu un sfert din Parlament. Nicio țară democratică din lumea asta nu se poate guverna stabil. E o situație în care, din păcate, niște voturi pe care le-au dat românii de bună credință, cele 2 milioane și ceva de voturi pe care le-a luat PSD-ul, sunt aruncate la coș și se calcă în picioare pe ele de către Marcel Ciolacu”.

Cristina Prună, purtătorul de cuvânt al USR, a susţinut și ea joi, că decizia PSD de a se retrage de la discuţiile pentru formarea Executivului reprezintă o „fugă de responsabilitate”, în contextul „dezastrului bugetar” cu care se confruntă România.

„România în continuare are nevoie de reforme. Ştiam că este un dezastru bugetar şi se pare că, iată, PSD şi Marcel Ciolacu fug de responsabilitatea guvernării. Singura cale înainte este cea a reformelor, a ne-creşterii taxelor – pentru că asta ar pune presiune şi mai mare pe oamenii care muncesc cinstit în ţara asta – evident reducerea cheltuielilor publice, lucru care, din discuţiile pe care le-am avut până acum, nu a fost agreat”, a declarat, pentru AGERPRES, Cristina Prună.

Reacția PSD și retragerea din negocieri

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că PSD se retrage de la masa negocierilor, considerând că partenerii săi de coaliție au adoptat o atitudine contraproductivă.

„Nu poţi să stabileşti ceva concret cu oameni care una vorbesc în interior şi alta vorbesc în faţa presei. Nu poţi face nimic cu aşa-zişi parteneri cărora le e ‘silă’ să stea la masă cu tine şi care au impresia că aşa se ‘murdăresc’. PSD a suportat destul astfel de atitudini, fără să comenteze şi fără să îşi pună poalele în cap aşa cum au făcut ceilalţi. Acest mod de lucru este total contraproductiv în faţa oamenilor. De aceea, PSD se retrage cu demnitate de la masa discuţiilor, dar nu fugim de responsabilitate. Vom vota în Parlament un guvern de dreapta. O facem pentru că această ţară are nevoie urgent de un guvern care să gestioneze problemele curente până la alegerile prezidenţiale care vor urma”, a scris Ciolacu pe Facebook”, a scris Ciolacu pe Facebook.

Conform unor surse politice, Marcel Ciolacu a evitat să riște continuarea guvernării de la Palatul Victoriei, întrucât ar fi putut fi numit un premier de sacrificiu, doar până la alegerile prezidențiale din primăvară.

Astfel, sub presiunea USR, social-democrații au decis să intre într-o perioadă de așteptare, limitându-se la asigurarea majorității parlamentare pentru învestirea unui guvern de dreapta.

Klaus Iohannis cere responsabilitate politică

Președintele României, Klaus Iohannis, a făcut și el un apel în toată ceața aceasta politică fără precedent. Președintele i-a îndrumat să lase „certurile mărunte” și să se așeze la masa negocierilor, pentru a vota un nou guvern.

Klaus Iohannis
SURSA FOTO: Administrația Prezidențială

„România este într-o situație foarte complicată. Avem un război la graniță.

Avem atacuri hibride la adresa României care au dus la anularea alegerilor prezidențiale – situație nemaiîntâlnită.

Avem o situație foarte complicată în Uniunea Europeană, unde statele care sunt considerate motoarele Uniunii au probleme interne.

Ultimul lucru de care are nevoie România este o criză extinsă guvernamentală și parlamentară.

De aceea, mă adresez tuturor liderilor partidelor:

Nu este momentul unor certuri mărunte.

E momentul ca fiecare lider să se vadă ca un om de stat, să se așeze la masa negocierilor.

Să avem un guvern cât de repede posibil”, a declarat șeful statului.

Guvernul aflat în funcțiune este interimar și nu poate adopta ordonanțe de urgență sau prezenta un buget în Parlament. De asemenea, a subliniat că, deși nu intenționează să arate cu degetul, toți trebuie să înțeleagă că miza este extrem de importantă.

Iohannis a anunțat că va convoca consultări în zilele următoare pentru a identifica o soluție de consens.

Situația actuală și perspectivele politice

Actualul guvern interimar, condus de Marcel Ciolacu, ar putea rămâne în funcție până la alegerile prezidențiale din primăvară, dacă nu se va găsi o majoritate parlamentară.

Lipsa unui guvern cu puteri depline complică adoptarea unui buget pentru anul viitor și gestionarea crizelor interne și externe.