Avocaţi şi reprezentanţi ai mediului de afaceri au declarat, pentru Capital, că decizia magistraţilor Tribunalului Bucureşti, ai Curţii de Apel Bucureşti şi a altor tribunale din ţară, de a suspenda începând de luni, 31 august, toate activităţile, cu excepţia cauzelor cu arestaţi şi minori, va avea consecinţe extrem de grave pentru economie. În plus, la Registrul Comerţului va exista o singură şedinţă pe săptămână. ”Va fi o nenorocire! Gândiţi-vă doar la societăţile care cer deschiderea insolvenţei şi nu o vor putea face. Dacă primesc termen peste mai multe luni în instanţă, pot ajunge în faliment până se judecă. Va fi o problemă enormă, s-a depăşit deja orice limită!”, spune avocatul Arin Stănescu, preşedintele Uniunii Naţionale a Practicienilor în Insolvenţă din România.
Executări silite paralizate
„Nici nu putem măsura impactul, consecinţele sunt incalculabile. Oprirea actului de justiţie înseamnă încurajarea infractorului. Vina aparţine politicului pentru situaţia actuală, dar şi la magistraţi e lipsă de spirit cetăţenesc. Cine are a se plânge acum contra altcuiva, că este vorba de cetăţeni, de companii sau de instituţii ale statului, e paralizat”, spune consultantul financiar Bogdan Baltazar. În opinia sa, afectat de blocarea activităţii în instanţe va fi şi sectorul bancar, care se îndreaptă în justiţie împotriva rău-platnicilor frauduloşi. „La bănci, majoritatea soluţiilor sunt consensuale cu clienţii, dar există şi executări silite, pentru care se ajunge în instanţă. Probleme vor avea însă mulţi alţii, de la cei care contestă autorizaţii de construcţii, până la firmele care se radiază sau vor să se înregistreze la Registrul Comerţului”, arată Baltazar.
Pierderi pentru societăţile de leasing
Pentru companiile de leasing, principalele probleme vor apărea la executarea contractelor cu clienţi care nu îşi mai plătesc ratele, tot mai mulţi în ultima perioadă. Din luna mai a acestui an, pentru a executa un contract, companiile de leasing au nevoie de încuviinţarea judecătoriei. Magistraţii primelor instanţe nu au anunţat încă suspendarea tuturor activităţilor, însă urmează să discute şi să aprobe măsuri similare celor luate de colegii din Tribunale şi Curţi de Apel. „Prelungirea termenului de executare, din cauza amânării în instanţă, înseamnă că vom recupera bunul mai târziu şi va trebui să constituim provizioane mai mari la Banca Naţională, blocând astfel sume importante. Pentru întârzieri mai mari de 90 de zile trebuie să blocăm toată suma restantă pe acel client”, ne-a declarat Răzvan Diaconescu, director general Impuls Leasing. De blocarea activităţii judiciare la Tribunal vor fi afectaţi însă şi clienţii care dau în judecată societăţile de leasing pentru încălcări ale contractelor.
Pauză de tranzacţii la Registrul Comerţului
Secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), Cristian Pârvan, spune că întârzierile pe care protestul magistraţilor le va cauza în recuperarea creanţelor şi în litigiile comerciale va spori incertitudinea din mediul de afaceri şi neîncrederea investitorilor străini. „La câte amânări se dau oricum în procese şi acum, am putea zice că nu va fi mare lucru. Dar pentru orice tranzacţie şi orice relaţie comercială, noi întârzieri în justiţie înseamnă bani pierduţi. Nu mai vorbesc de dificultăţile de la Registrul Comerţului, unde ar fi câteva mii de dosare la o şedinţă pe lună…”, spune Pârvan.
Matei Păun, managing partner al BAC Investment Bank, crede că blocarea sistemului judicial agravează situaţia într-o perioadă în care economia a încetinit, iar tranzacţiile s-au împuţinat. „Multe tranzacţii importante, fuziuni, achiziţii şi altele, trebuie să treacă prin numeroase procese juridice. Şi băncile vor avea de suferit. Sistemul juridic trebuie să fie este eficient. Ce se întâmplă acum sileşte lumea să se adreseze altor contracte juridice, să caute rezolvarea litigiilor în instanţe de arbitraj. Din păcate, nu se poate în toate cauzele, nu pozi evita Tribunalul mereu” , arată Păun.
Forţă majoră
Avocata Ana Diculescu Şova, partener Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP), spune că va trebui să explice clienţilor că poate primi termene în instanţă anul viitor. „Vor spune clienţilor că este pentru primadată când puterea judecătorească se exprimă în acest fel şi trebuie ascultată. Solicitările lor sunt rezonabile şi duc la îmbunătăţirea actului de justiţie. Este rolul legiuitorului să îşi facă treaba şi să rezolve şi situaţia judecătorilor”, arată Şova. „Principalul meu stres pentru client să găsesc judecătorul obosit, supraîncărcat cu o sută de dosare în şedinţă, asupra cărora nu se poate apleca cu atenţie, în condiţiile în care în Occident am avut surprinderea să văd că şedinţele aveau liste de numai 10 dosare”, adaugă Ana Diculescu Şova. Potrivit afirmaţiilor sale, amânări foarte dăunătoare de rezolvări vor fi, în perioada următoare, în cauzele de contencios administrativ şi fiscal (litigii împotriva autorităţilor publice), dar va trebui să explice clienţilor că există situaţii de forţă majoră şi în activitatea judiciară.
Salarii reduse
Vicepreşedintele Tribunalului Bucureşti, Laura Andrei, a anunţat, vineri, că magistraţii instanţei suspendă de luni toate activităţile, în afară de judecarea cauzelor cu măsuri preventive şi a celor referitoare la plasamentul minorilor, iar judecătorii vor refuza desemnarea în birourile electorale. Toate celelalte cauze şi cereri vor primi termene de judecată într-o perioadă mai îndelungată de timp.
Potrivit vicepreşedintelui instanţei, Adunarea Generală a judecătorilor, întrunită joi, a constatat un dezechilibru vizibil în modul de salarizare propus de legea unică şi o încălcare a articolului 1 din Constituţie, care prevede că cele trei puteri în stat sunt egale. „Protestele acestea se fac cu respectarea legii. Amânările vor fi pronunţate în şedinţe publice, iar magistraţii vor prezenta motivul lor. În absenţa unei justiţii independente nu putem vorbi, oricum, de interesul justiţiabilului. Accesul la justiţie nu va fi îngrădit, cererile se vor putea trimite prin poştă sau în format electronic şi vor fi procesate, dar soluţionate pe o perioadă mai îndelungată de timp”, a explicat Laura Andrei.
Salariile judecătorilor vor scădea cu până la 60 la sută prin legea unică, potrivit unei expertize făcute de managerul economic al Curţii de Apel Bucureşti (CAB), subiectul fiind discutat, vineri, în Adunarea Generală a CAB.
Partenerii sociali au făcut, joi, simulări privind legea unică, sindicatele cerând o creştere a coeficienţilor în unele domenii. În justiţie, ecartul între cel mai mic şi cel mai mare salariu este de 2,5. În urmă cu două săptămâni, coeficienţii de ierarhizare din proiectul legii unice de salarizare în sectorul bugetar au fost reduşi, după analiza financiară făcută de Ministerul Finanţelor, cu până la 25%. Guvernul a mai efectuat o ajustare a coeficienţilor cu aproximativ 40%, În urmă cu aproape două luni.
Salariul unui judecător de Tribunal, spre exemplu, redus la începutul anului de la circa 6.000 de lei, la aproximativ 4.000 de lei, prin neacordarea sporului de stres, ar fi diminuat, potrivit prevederilor din legea unică, aproape de 3.000 de lei.