Acţionarii companiei Paul Y. Engineering, din Hong Kong, au aprobat un joint-venture care ţinteşte în primul rând piaţa de film chineză, una dintre cele mai profitabile din lume. În schimbul unei investiţii de 220,5 mil. dolari, Paul Y. va primi 50% din casa de producţie Legendary East. În acţionariat, cu 10%, mai participă şi compania de film chineză Huayi Brothers Media Corp. Legendary a produs blockbustere precum „Inception” şi cele două „Hangover”, iar Huayi Brothers filme precum „Aftershock” sau „Shaolin”.
„Diversificarea în domenii neremarcabile este inutilă. Profiturile sunt scăzute, iar riscurile mari. Am hotărât să mergem pe un drum inovativ”, spune James Chiu, preşedintele Paul Y. Acesta mai promite că nu se va amesteca în noua afacere. „În esenţă, noi contribuim cu cash-ul. Nu ne pricepem la afacerea cu fime şi nici nu ne prefacem că vrem să participăm cu altceva decât cu bani”, mai spune Chiu, care nu este un mare amator de filme. „Nu am răbdare să stau două ore într-o sală de cinema”, spune el.
Planul Legendary este să producă cel puţin două blockbustere pe an, cu începere din 2013. Filmele vor fi în limba engleză, dat vor trata istoria, mitologia şi cultura chineză. Fiind vorba de un joint-venture cu o companie chineză, filmele produse pot ocoli legea restrictivă a distribuţiei de film din China. Aici sunt permise maxim 20 de blockbustere străine pe an, însă producţiile Legendary nu intră în această categorie. Piaţa de film chineză va atinge anul acesta 2 mld. dolari, cu o creştere anuală de 30%.