Investitorii imobiliari plasează sume tot mai mari în clădiri cu apartamente de închiriat, profitul putând depăşi 10% pe an. Locuinţele se construiesc sau se achiziţionează off-plan, în proiectele aflate în dezvoltare.

Cătălin Scripcaru a condus un deceniu Raiffeisen Evolution, divizia de dezvoltare imobiliară a Raiffeisen Bank. La începutul acestui an, şi-a înfiinţat propria sa firmă imobiliară, Advanced Development, care construieşte imobile de lux destinate închirierii.

În prezent, compania realizează pe Aleea Alexandru, în apropiere de Piaţa Victoriei, un imobil de 2.500 mp, cu 11 apartamente de lux, din care nouă vor fi închiriate. Investiţia totală se ridică la 7,5 milioane de euro. Totodată, firma deţine 20% dintr-un proiect rezidenţial cu 1.000 de apartamente pe malul lacului Pantelimon, în zona de est a Bucureştiului, dezvoltat în parteneriat cu fondul britanic de investiţii Salamanca.

Majoritatea clienţilor pentru acest gen de case sunt expaţii, care îşi permit să achite lunar sume ce pot depăşi 5.000 de euro pentru a locui în zone exclusiviste „Este foarte posibil ca pe viitor să fie interesant şi pentru români să închirieze, ţinând cont că mulţi investitori mici cumpără apartamente pentru a le închiria. O inflaţie de locuinţe de clasa medie spre închiriere va face preţurile chiriilor să devină acceptabile“, spune Cătălin Scripcaru.

Profituri pe termen lung

83-9660-25frontinvest52.jpgStrategia fostului şef al Raiffeisen Evolution nu este singulară. În ultima perioadă, realizarea de imobile destinate închirierii a devenit o tendinţă pe piaţa rezidenţială de lux. „Investitorii construiesc imobile cu apartamente de lux nu pentru a vinde şi a obţine un câştig pe termen scurt, ci pentru a închiria, urmărind un profit pe termen lung, evident rămânând şi în posesia proprietăţii“, susţine Simona Costache, general manager al companiei imobiliare Perfect Casa. Afacerea pare să fie foarte profitabilă. Experţii estimează un randament cuprins între 7% şi 11%, foarte bun, având în vedere faptul că piaţa rezidenţială de lux este singura în care cererea a început să fie egalată de ofertă.

Un avantaj în plus: proprietăţile respective pot fi utilizate drept gaj pentru finanţări bancare, ca de altfel şi veniturile obţinute din chirii. „Avem din ce în ce mai multe solicitări de acest gen din partea clienţilor noştri: un teren într-o zonă rezidenţială de lux (Primăverii, Herăstrău, Dorobanţi), unde să poată fi dezvoltată o astfel de clădire, pentru ca apoi tot noi să închiriem apartamentele respective“, continuă Simona Costache. Această opinie este susţinută şi de reprezentanţii Eurometropola, care afirmă că pentru varianta închirierii au optat persoane care au achiziţionat un teren într-o zonă foarte apreciată, unde suprafeţele construibile şi libere sunt limitate şi extrem de scumpe, precum zona centrală, ultracentrală sau cea din jurul Parcului Herăstrău.

Acest tip de afacere imobiliară a pornit de la investitorii care achiziţionau apartamente off-plan în proiectele noi. După ce businessul s-a dovedit profitabil, aceştia au trecut la pasul următor, implicându-se direct în construcţie, iar randamentele s-au dublat. „Ofertele de acest tip domină piaţa în proporţie de 70%“, mai spune Costache. „Un exemplu de acest gen vă pot da cu un investitor român care a achiziţionat 23 de apartamente într-un imobil nou (jumătate din acesta), în apropierea parcului Herăstrău, iar acum aşteptăm finalizarea lucrărilor (în 2008) pentru a le mobila şi închiria“, conchide managerul Perfect Casa. Investitorii, in special cei străini, cumpără apartamente încă din faza de proiect, nu neaparat în vederea inchirierii (pe care nu o exclud), pentru a le putea revinde ulterior, la finalul proiectului, cu un profit de minimum 30%-40%.

Cererea pe această piaţă este foarte mare, reprezentanţii agenţiilor imobiliare afirmând că pentru unele amplasamente de excepţie există chiar liste de aşteptare. În zona Charles de Gaulle, firma imobiliară Perfect Casa promovează un imobil care a fost închiriat în proporţie de 100% încă înainte de finalizarea lucrărilor de construcţie.