Societatea de constructii Impera Compres SRL a descoperit un imens potential de lucru: mansardarea blocurilor deja existente. Anostele cutii de chibrituri, fara personalitate, vor fi transformate de proiectanti in ansambluri cochete, cu acoperisuri mansardate si lifturi exterioare. Ideea i-a suras primarului Sorin Paliga, care sustine ca, daca s-ar trece la o constructie masiva de mansarde, fondul locativ al Sectorului 3 ar spori in urmatorul an cu cateva sute de apartamente, iar zona va arata cu mult mai bine. „Primaria de sector sprijina initiativa privata si se angajeaza sa le faciliteze anteprenorilor obtinerea certificatelor de urbanism si a autorizatiilor de constructie, afirma Sorin Paliga.
Astfel de cosmetizari ale blocurilor construite dupa calapodul comunist al anilor 70-80 au fost experimentate in fosta RDG. Aici, aproape toate blocurile au fost remodelate, fiind nelipsite mansardele tuguiate, cu ochiuri de geam. Succesul este demonstrat si de faptul ca, in Germania, o locuinta mansardata, nou-construita, compartimentata modern, depaseste la aceasta data costul unui apartament in acelasi bloc, la un etaj inferior.
Blocurile mansardate vor avea lifturi exterioare
Tehnic, la prima vedere, pare usor. Se pune un acoperis, si se monteaza un geam si gata. Dar nu este asa. Structura de rezistenta a blocului nu trebuie incarcata excesiv (constructiile noi trebuie sa fie usoare); la peste patru etaje, acolo unde nu exista, trebuie prevazut un lift exterior, care costa destul de mult si pentru montarea caruia trebuie spart un zid, iar la final, blocul trebuie sa aiba un finisaj exterior unitar, asa ca toata fatada trebuie refacuta. De exemplu, numai un lift exterior costa 14.000 USD. Aceste lucrari si dotari suplimentare duc la incarcarea notei de plata, costurile regasindu-se in pretul apartamentelor nou-construite prin mansardare.
Pentru a avea unda verde, antreprenorii au de dus doua batalii: cu primaria in raza carora se afla blocurile (edilii pot da sau nu certificate de urbanism si autorizatii de constructie) si cu asociatiile de locatari, care detin in proprietate terasa pe care se vor inalta noile locuinte.
Impera Comprest a reusit sa-i convinga pe primii – ramane ca acum sa ia la rand fiecare locatar, pentru a strange, semnatura cu semnatura, acordul pentru lucrari. Alaturi de proiectantul cooptat in afacere, Proiect SA, firma de constructii a reperat trei zone unde ar putea incepe in curand lucrarile: Murgeni, Calea Vitan si Baba Novac. Pentru imobilul situat in strada Murgeni nr. 10 a fost stabilit deja un acord de principiu cu asociatia de proprietari a blocului L25.
Terasele blocurilor sunt platite prin renovari
Cum in apartamentele de la ultimul etaj a inceput sa ploua si in acest an era nevoie ca asociatia sa refaca neaparat hidroizolatia, propunerea constructorilor de la Impera a fost imediat imbratisata. In schimbul permisiunii de a fi construite circa 15 mansarde pe terasa ce are 900 mp, asociatiei i s-a promis consolidarea blocului, echiparea cu patru lifturi exterioare pentru toate cele patru scari, vopsirea fatadei cu sistem Duffa si o hidroizolare Flag. Structura noilor apartamente mansardate va fi usoara, prin sistem Lindab: din tabla si profile de aluminiu, tip sandvici, cu termoizolatie de vata minerala.
Greutatea noilor constructii nu va depasi, potrivit lui Luigi Vizureanu, director Impera, greutatea actualei placi de pe bloc. De aceea, compartimentarea noilor apartamente nu trebuie sa respecte obligatoriu pe cea a celor de la nivelurile inferioare, peretii de rigips si vata minerala fiind atat de usori, incat pot permite modelarea spatiului locativ dupa dorinta clientilor. Se pot construi astfel apartamente de 60 mp, de 90 mp, de 100 mp, indiferent daca la etajul inferior sunt garsoniere sau apartamente de patru camere. Acum, cand se fac primele calcule, preturile nu sunt foarte mari. Mansardele se vor vinde cu circa 18.000 USD pentru trei camere desfasurate pe 80-90 mp. Pe viitor, cand va exista premisa ca vor fi realizate lucrari in masa, vor putea fi construite si garsoniere modeste.
Primele mansarde, cele care vor fi construite in Murgeni 10, sunt insa pentru clienti cu buzunare doldora, proiectul pentru blocul L25 avand prevazute apartamente mari, duplex, cu scari interioare, ce ajung ca duprafata totala la 130 mp construiti. Costul unui astfel de apartament este estimat la 25.000 USD.
Cat priveste amplasarea, antreprenorul a optat pentru aceasta zona pentru ca aici sunt, pe linie, insirate sase blocuri asemanatoare. Daca exemplul primei asociatii ce se incumeta sa dea gir acestei transformari se va dovedi avantajos, este destul de probabil ca antreprenorii vor avea de lucru si la celelalte cinci. La fel, langa Posta Vitan exista un grup de patru blocuri care au fost luate si ele in consideratie. Proiect SA si Impera mai cauta insa si alte amplasamente in Sectorul 3. Luigi Vizureanu crede ca mansardarea va avea in urmatorii ani acelasi impact pe care l-a avut cablarea la reteaua tv satelit in anii 90.
Pentru 15 apartamente, in prima faza, investitia se cifreaza la 200.000 USD, urmand ca viitorii proprietari sa achite contravaloarea apartamentelor pe etape, in functie de graficul lucrarilor. Constructorii promit ca vor fi realizate foarte repede. Potrivit declaratiilor lui Marius Ene, asociat, mansardarea in sistemul practicat de firma se face in maximum doua-trei luni.
Blocurile din Bucuresti sunt in perioada de crestere
24 iunie 1999, 12:00
Ultima modificare în 24 iunie 1999, 15:00
Societatea de constructii Impera Compres SRL a descoperit un imens potential de lucru: mansardarea blocurilor deja existente. Anostele cutii de chibrituri, fara personalitate, vor fi transformate de proiectanti in ansambluri cochete, cu acoperisuri mansardate si lifturi exterioare. Ideea i-a suras primarului Sorin Paliga, care sustine ca, daca s-ar trece la o constructie masiva de mansarde, fondul locativ al Sectorului 3 ar spori in urmatorul an cu cateva sute de apartamente, iar zona va arata c
Etichete: arhiva
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Muzica pe calculator ameninta inregistrarile clasice
- La ruleta saracului s-au jucat anul trecut 65.000 kilometri de cartoane de bingo
- Noua frontiera
- La jocurile de noroc, fiscul a tras bilete necastigatoare
- Fuziunea cu Alprom sperie actionarii de la Alro
- Alegerea traseului profesional in ultima parte a carierei se poate complica
- Sfarsitul de mileniu schimba regulile de conducere
- FMI e chemat arbitru in disputa Guvern-Akmaya
- Canalele de discutii on-line iau locul agentiilor matrimoniale
- Scaderea dobanzilor intarzie