Proprietarii unor apartamente situate în blocuri nou construite, pentru care s-a eliberat deja un certificat energetic, nu vor mai fi nevoiţi să apeleze la o nouă auditare proprie apartamentului. Modificarea face parte dintr-un ordin al ministrului ce va fi înaintat Parlamentului în decurs de o săptămână.

„La blocurile noi care au deja un certificat energetic global nu vom mai cere auditări separate. În aceeaşi situaţie sunt şi blocurile reabilitate termic. Într-o săptămână vom face aceste modificări printr-un ordin de ministru”, a declarat Ioan Andreica, ministru secretar de stat în cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului.

O altă modificare adusă prin acest ordin vizează auditorii energetici. În cazul acestora, în formula actuală a legii, este nevoie de o vechime de 10 ani în domeniu pentru a primi o licenţă de auditor. Modificarea presupune scăderea gradului de vechime la doar cinci ani.

Ioan Andreica a mai anunţat că ordonanţa de urgenţă privind introducerea certificatului energetic va fi promulgată în 30 martie.