Compania israeliană Danya Cebus, braţul de construcţii al Africa-Israel Investments, dezvoltatorul mall-ului AFI Palace Cotroceni, a eliberat şantierul ansamblului rezidenţial Planorama din zona Doamna Ghica a Capitalei din cauza sumelor mari pe care Euro Habitat, firma dezvoltatoare, i le datora.

„Am lucrat la Planorama din octombrie 2007, între timp am finalizat şi un mall de 220.000 mp şi Planorama tot nu am terminat-o. Dezvoltatorul nu ne-a plătit lucrările aşa cum nu a plătit la nimeni. În acest moment avocaţii noştri poartă discuţii cu ai lor. Noi am fost angajaţi să finalizăm primele două turnuri şi ne-am făcut treaba în parametrii promişi. Dezvoltatorul avea şi el obligaţia să facă nişte lucrări pe care nu le-a făcut. Am eliberat şantierul în urmă cu câteva luni“, a declarat pentru capital.ro Arie Bercovich, general managerul Danya Cebus Rom.

Israelienii de la Euro Habitat au fost nevoiţi să schimbe, în vara anului 2007 constructorul, după ce firma cu acţionariat turc Yapitek, a fost implicată într-un litigiu în care mai mulţi furnizori i-au solicitat insolvenţa. Patru luni mai târziu, Euro Habitat a anunţat noul antreprenor general – firma israeliană Danya Cebus, care s-a angajat în acest fel la primul său proiect de pe piaţa românescă.

Clienţii ieşiţi în stradă

În luna iulie a acestui an 25 de oameni care au cumpărat printre primii apartamente în cadrul Planorama s-au întâlnit la poarta şantierului pentru a cere explicaţii reprezentanţilor Euro Habitat, după ce termenele de finalizare au fost depăşite cu doi ani în unele cazuri. Apartamentele nu au fost livrate, iar avansurile nu au fost returnate pentru cei care au solicitat acest lucru.

„Nu ştiu care e situaţia lor, ce probleme au cu băncile, ştiu doar că am lucrat timp de doi ani pentru ei şi puteam finaliza de atunci mai multe proiecte“, a menţionat Bercovich.

Complexul Planorama reprezintă prima investiţie a israelienilor de la EuroHabitat la nivel local. Planorama avea programate 1.104 locuinţe distribuite în patru blocuri turn, în care trebuia să se investească în jur de 60 mil. euro.

Israelienii şi-au amânat planurile pentru cel de-al doilea proict, denumit Planorama II, ce urma să fie construit în zona lacului Plumbuita din Colentina. Complexul urma să aibă în componenţă 12 blocuri cu 4.000 de apartamente, investiţia ridicându-se la circa 600 mil. euro. EuroHabitat are printre acţionari oamenii de afaceri israelieni Eitan Eldar şi Roy Gil.

Afaceri scăzute de la 220 mil. euro la 30 mil. euro

După încheierea lucrărilor la centrul comercial AFI Palace Cotroceni, contract în valoare de 175 mil. euro, Danya Cebus a rămas doar cu finalizarea contractelor încheiate cu Adama, care însumează circa 30 mil. euro.

„Contractul cu AFI Europe continuă şi anul viitor, pentru că mai sunt unele lucrări la nivel de finisaje pe care trebuie să le întreprindem, însă în mare am rămas doar cu contractele de la Adama pentru proiecte rezidenţiale. Contractele actuale se ridică la circa 30 mil. euro, o sumă bună în criză“, a explicat oficialul Danya Cebus.