Evaluarea acordului preventiv cu România, realizată de misiunea Fondului Monetar Internaţional, aflată zilele acestea la Bucureşti, ar putea fi complicată de căderea Guvernului, scrie agenţia Bloomberg.
Posibilele dificultăţi în relaţia cu FMI apar într-o perioadă în care România încearcă să reasigure investitorii că va menţine disciplina fiscală şi va reduce deficitul public la 1,9% din PIB anul acesta, de la 4,4% anul trecut, precizează agenţia internaţională de presă.
Acordul de tip preventiv încheiat în 2011 asigură posibilitatea de a apela la un împrumut de 5 miliarde de euro de la FMI şi Uniunea Europeană în caz de urgenţă, ca măsură de protecţie faţă de criza datoriilor suverane din europa. Criza datoriilor a contribuit şi la căderea altor guverne în state precum Irlanda, Portugalia, Grecia, Italia, Spania, Slovenia, Slovacia şi Finlanda.
Delegaţia FMI şii-a suspendat toate întâlnirile după ce s-au anunţat rezultatele moţiunii de cenzură.
Reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional şi cei ai Comisiei Europene şi Băncii Mondiale începuserăt marţi să lucreze la Bucureşti în cadrul celei de-a cincea evaluări a Acordului stand-by aflat în derulare cu autorităţile române, vizita experţilor celor trei organisme financiare internaţionale urmând să se încheie pe 7 mai.