PIB-ul României a crescut cu 6% în trimestrul doi din 2015, comparativ cu perioada similară din din 2015, potrivit estimărilor semnal publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică. Creşterea depăşeşte cu mult estimările analiştilor, de 4,1%. În ritm trimestrial, economia a crescut cu 1,5% în perioada aprilie – iulie 2015.
"Avansul trebuie să fi fost condus de consumul privat. Performanţa industriei trebuie să fi rămas slabă în trimestrul doi din acest an în timp ce exporturile nete ar fi putut avea o contribuţie negativă", a apreciat economistul Nicolae Covrig de la Raiffeisen Bank Romania SA, înainte de publicarea datelor oficiale.
În condiţiile în care economia înregistra deja unul dintre cele mai rapide ritmuri de creştere din UE, cetăţenii români beneficiază de pe urma reducerilor de taxe şi a majorării salariilor în sectorul de stat. Comisia Europeană a avertizat că măsurile de relaxare fiscală ar putea pune în pericol ţintele bugetare din 2017, deşi a estimat că România va avea a doua cea mai rapidă creştere din UE anul acesta, în urma Irlandei.
Anul acesta, leul românesc a avut al treia cea mai bună performanţă faţă de euro din rândul monedelor din CEE analizate de Bloomberg, apreciindu-se cu 1,4%.
Potrivit estimărilor semnal publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică, Produsul intern brut a crescut cu 5,2%, pe serie brută, şi cu 5% pe seria ajustată sezonier în semestrul I 2016 comparativ cu perioada similară a anului trecut, după ce, în trimestrul doi, avansul PIB a fost de 1,5% faţă de trimestrul 1 şi de 6% faţă de trimestrul 2 din 2015.
Pe serie ajustată sezonier, creşterea PIB în T2 a fost de 5,9% faţă de T2 2015. În primul trimestru al acestui an, PIB a crescut cu 4,3% faţă de primele trei luni ale anului trecut şi cu 1,6% faţă de trimestrul anterior.
În previziunile economice de primăvară publicate la începutul lunii mai de Comisia Europeană, Executivul comunitar estimează că economia românească va înregistra o creştere de 4,2% în 2016, susţinută de o cerere internă robustă, urmând ca în 2017 ritmul de creştere să încetinească la 3,7%. AGERPRES