Bloomberg: Dacă Spania cade, problemele Greciei vor părea o joacă de copii

Testul decisiv pentru planurile de redresare economică a zonei euro nu a fost niciodată Grecia, ci Spania, iar Uniunea Europeană dă toate semnele că va pica acest test, remarcă publicaţia Bloomberg.

Noul plan de austeritate al guvernului spaniol nu a reuşit să câştige încrederea investitorilor, ceea ce reprezintă un pericol nu doar pentru Spania, ci pentru întreaga Uniune Europeană, motiv pentru care guvernele europene trebuie să îşi schimbe strategia înainte de a fi prea târziu.

Primul verdict asupra bugetului Spaniei a fost dat de emisiunea de obligaţiuni de miercuri, iar el nu a fost unul favorabil. Cererea a fost slabă, preţurile au scăzut, iar randamentul pentru titlurile cu maturitate de 10 ani a atins cel mai ridicat nivel de la începutul anului: 5,7%.

Iar problema nu este că planul de austeritate este prea timid. Dimpotrivă, la ordinul UE, Spania promite ceea ce ar putea fi cel mai drastic program de consolidare bugetară cu care s-a confruntat vreodată o ţară europeană. Noul plan prevede reducerea deficitului bugetar de la 8,5% din PIB, la 5,3% în 2012. În condiţiile în care economia este deja în declin, este nevoie de o reducere a cheltuielilor echivalentă cu 4% din PIB, în timp ce rata şomajului se află deja la 23%.

Anul trecut, Spania a depăşit ţinta deficitului bugetar pentru că autorităţile regionale nu şi-au respectat obiectivele, iar situaţia s-ar putea repeta, pentru că austeritatea excesivă frânează creşterea economică, ceea ce duce la noi împrumuturi, în pofida eforturilor guvernului. În acest context, noile planuri ale guvernului nu sunt credibile: cu cât reuşeşte să reducă din cheltuielile publice, cu atât este mai nefavorabilă perspectiva de creştere economică şi cea referitoare la datoriile publice.

Economia Greciei este mică, dar cea a Spaniei este a patra ca mărime din zona euro. Tocmai de aceea, dacă Spania se va prăbuşi, va trage după ea şi mecanismele de protecţie, încă firave, ale UE. Spania nu poate depăşi criza fără mai mult ajutor din partea partenerilor europeni, care, în propriul lor interes, ar trebui să permită o consolidare fiscală moderată şi să susţină în paralel creşterea economiei spaniole.

Spania este atrasă într-un cerc vicios de colaps economic, fiscal şi politic. Chiar şi acum, însă, acest pericol poate fi evitat, scrie Bloomberg, atâta timp cât UE este dispusă să acţioneze. Dar dacă va aştepta prea mult, şi va permite Spaniei să cadă în capcană, controlul pagubelor va face ca susţinerea Greciei să pară o joacă de copii.