Prognoza divergentă vine de la Andrei Rădulescu, economist-şef la Banca Transilvania, care se aşteaptă ca BCE să majoreze costurile de împrumut în primul trimestru din 2018 – fără a ţine seama de declaraţiile repetate ale şefului BCE, Mario Draghi, conform cărora ratele dobânzilor vor rămâne scăzute 'o perioadă extinsă de timp'.
La şedinţa de politică monetară de luna trecută, Banca Centrală Europeană a menţinut dobânda de politică monetară la nivelul zero, în timp ce dobânda la facilitatea de creditare marginală a fost păstrată la 0,25%, iar dobânda la depozite, care se aplică băncilor ce stochează lichidităţile în exces la banca centrală pentru o perioadă de 24 de ore, a fost lăsată la minus 0,40%.
Pentru zona euro, care contestă ratele scăzute ale dobânzilor, poate ar merita să urmărească şi opiniile celor din afara regiunii. România nu este stat membru al zonei euro.
În martie 2016, când BCE a redus dobânda de politică monetară la nivelul zero, nimeni nu estima o astfel de mişcare. În septembrie 2014, când BCE a redus rata dobânzii la 0,05%, doar şase dintre cei 57 de economişti intervievaţi au previzionat o astfel de modificare. Andrei Rădulescu, economist-şef la Banca Transilvania, se vede în acel club.
'Sunt independent, am fost întotdeauna independent şi de multe ori în afara estimărilor medii, depăşind previziunile medii în sens pozitiv. Dacă economia prezintă o evoluţie nu departe de potenţial şi inflaţia creşte gradual, este o perioadă foarte bună pentru ca BCE să înceapă normalizarea ciclului', a afirmat Rădulescu, într-un interviu telefonic de la Cluj-Napoca.
Ignorând un scurt impuls în 2011, rata dobânzii în zona euro a fost pe o traiectorie descendentă în ultimii opt ani. Tendinţa ar urma să nu se modifice până în decembrie, când s-ar putea încheia măsurile neconvenţionale de politică monetară (QE).
Economistul român se aşteaptă la o creştere medie a preţurilor de consum în regiune de 2% în 2017 şi în 2018, înainte de a încetini la 1,9% în 2019, ceea ce sprijină prognoza sa că BCE va majora dobânda de politică monetară.
Andrei Rădulescu nu este singurul economist cu estimări neconvenţionale. Michala Marcussen, de la Societe Generale, se aşteaptă ca BCE să reducă în iunie programul de achiziţii de active şi să-l oprească la începutul lui 2018. Yoshimasa Maruyama, de la SMBC Nikko Securities, estimează că BCE va majora până în trimestrul doi din 2018 dobânda la depozite.
Un alt motiv pentru care BCE va începe mai devreme majorarea ratelor dobânzilor este că eficienţa politicilor sale va scădea în timp, dacă Rezerva Federală a SUA (Fed) va înăspri mai rapid politica monetară, determinând investitorii să caute profituri mai mari peste hotare, a explicat Rădulescu.
Prin menţinerea dobânzilor în teritoriul negativ şi tipărirea de bani pentru a cumpăra active, BCE speră să relanseze inflaţia şi creşterea economică în zona euro. Însă, aceste măsuri neconvenţionale sunt considerate insuficiente, astfel că analiştii se aşteptau ca BCE să adopte noi stimulente. AGERPRES