Grupul bancar britanic HSBC Holdings Plc va muta la Paris personal care realizează aproximativ 20% din veniturile sale din activităţile de trading, după ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, a declarat miercuri directorul general de la HSBC, Stuart Gulliver, cu ocazia Forumului de la Davos, informează Bloomberg.
Marţi, premierul britanic Theresa May a declarat că Brexit-ul va semnifica ieşirea Marii Britanii de pe piaţa unică europeană, punând astfel capăt speculaţiilor conform cărora Londra va încerca să obţină un aşa-numit "soft Brexit".
HSBC are o bază europeană de operaţiuni la Paris şi îşi va menţine accesul deplin pe piaţa Uniunii Europene după ce Marea Britanie va părăsi UE. Stuart Gulliver a apreciat că aproximativ 1.000 de bancheri care lucrează la diviziile de investment banking şi pieţe ale HSBC vor fi nevoiţi să se mute la Paris.
"Concret, ceea ce se va întâmpla este că acele activităţi acoperite de legislaţia financiară a UE vor trebui să se mute şi, pe baza cifrelor noastre, este vorba de aproximativ 20% din venituri", a declarat Stuart Gulliver. "Nu ne vom muta în acest an şi posibil nici anul următor", a mai spus Gulliver, adăugând că, probabil, banca britanică va muta personalul în următorii doi ani, perioadă în care Marea Britanie va mai rămâne membră a UE. Gulliver a subliniat că HSBC are toate autorizaţiile necesare pentru o astfel de mutare şi va fi nevoită doar să înfiinţeze o companie holding în Franţa, o măsură care va dura câteva luni.
În pofida mutării unor angajaţi, Stuart Gulliver s-a declarat încrezător că Londra va continua să fie principalul centru financiar al Europei. 'Indiferent de Brexit, Londra va rămâne un centru financiar global iar impactul Brexitului asupra serviciilor financiare va dispărea în doi – trei ani', a precizat Gulliver. Acesta s-a declarat mai îngrijorat de incertitudinile cu privire la viitorul angajaţilor săi străini în Marea Britanie. 'Avem aproximativ 2.100 de cetăţeni UE care lucrează pentru noi în Marea Britanie şi aproximativ 1.300 cetăţeni din afara UE care lucrează pentru noi în Marea Britanie pe baza unor permise de lucru, astfel că evoluţia politicilor în domeniul permiselor de lucru este mai importantă pentru noi că vrem să putem angaja cei mai buni oameni posibili', a spus directorul HSBC.
Stuart Gulliver a fost numit director general la HSBC în 2010 şi sub conducerea sa banca britanică a trecut printr-o restructurare semnificativă, ajungând de la 330.000 până la 220.0000 de angajaţi, în timp ce baza de capital s-a îmbunătăţit până la 13,9%. AGERPRES