Evaluarea se bazează pe raportul anual de performanţă financiară al IKEA. Compania a anunţat că a înregistrat un profit net de aproape 3 miliarde de euro în 2011, în creştere cu 10,3%, iar veniturile au urcat cu 6,9%, la 25,17 miliarde euro.
Kamprad a refuzat să comenteze pe marginea articolului Bloomberg, iar reprezentanţii săi au spus că el nu este proprietarul companiei pe care a fondat-o ca o afacere la nivel local în 1943, după ce a renunţat la acţiunile sale în anii ’80.
"Ingvar Kamprad nu este interesat de bani, iar acest lucru este clar din modul în care el a structurat acţionariatul IKEA", a declarat un purtător de cuvânt al companiei. De altfel, în jurul conducerii IKEA s-a format un fel de mister, existând voci care susţin că societatea este structurată în aşa fel încât să minimizeze pe cât posibil taxele.
Compania mamă a Grupului IKEA este Ingka Holding, ce controlează magazine din 26 de ţări. La rândul său, Ingka Holding aparţine Stichting Ingka Foundation, o enitate non-profit, scutită de taxe, căreia Ingvar Kamprad i-a donat acţiunile sale încă din 1982. Şapte ani mai târziu, el a înfiinţat o altă fundaţie, Interogo, cu sediul în Liechtenstein, care deţine marca înregistrată şi drepturile intelectuale.
În 2011, Kamprad recunoştea că deţine în continuare controlul companiei prin fundaţia Interogo, controlată de familia lui şi condusă de un consiliu alcătuit în întregime din membri externi. Asta după ce anterior declarase că familia sa nu mai deţine controlul la IKEA.
Însă reprezentanţii IKEA susţin că toate aceste mişcăti sugerează că valoarea companiei nu ar trebui să fie asociată cu Kamprad. "Scopul fundaţiei este de a reinvesti fondurile în afaceri şi să adune rezerve pentru zile negre. Un alt scop al nostru este cel filantropic", a declarat purtătorul de cuvânt al Fundaţiei Interogo.
"Ideea unei astfel de structuri este de a asigura continuitate. Astfel, dacă fondatorul moare, niciun director sau membru al familiei care deţine acţiuni nu poate prelua controlul individual", a spus un avocat consultat de Bloomberg.
Kamprad s-a mutat din ţara sa natală, Suedia, în 1970, într-un efort de a ţine companie privata, ceva ce, a spus el, nu putea face cu regimul fiscal suedez.