Administrația Trump ar putea risipi câștigurile obţinute în urma stimulării econoimiei în cazul în care impune noi bariere comerciale reprezintând represalii către alte țări, a anunţat Banca Mondială, în ultima actualizare a perspectivelor sale economice mondiale.
În general, este prea devreme pentru a evalua care va fi impactul net al politicilor economice ale lui Donald Trump. În consecință, a lăsat neschimbate previziunile pentru creștere ale SUA pe acest an şi în următorul, la 2,2% și respectiv 2,1 procente. Perspectivele nu includ efectul așteptat al propunerilor politice ale lui Trump, potrivit raportului.
Banca Mondială spune că economia lumii va crește cu 2,7 la sută în 2017, în scădere cu 0,1 puncte procentuale faţă de previziunea din luna iunie. Tărăgănarea comercială, investiţiile slabe şi incertitudinea politică sporită au atenuat activitatea economică la nivel mondial, împingând creşterea până la o valoare estimată de 2,3% anul trecut – cea mai lentă rată de creştere de la criza financiară.
Banca Mondială estimează o creștere la nivel mondial la 2,9 procente anul viitor, de asemenea cu 0,1 la sută faţă de prognoza din iunie.
Banca Mondială vede zona euro extinzându-se la o rata de 1,5 la suta în acest an, cu un sentiment de incertitudine în condiţiile în care Marea Britanie începe negocierile privind retragerea din Uniunea Europeană, care va cântări în ce priveşte creşterea în acest an şi în cel următor. Japonia cunoaşte o creştere cu 0,9% în acest an, în timp ce producţia Chinei este setată să se extindă cu 6,5%, a declarat Banca Mondială.
Creşterea SUA ar putea accelera la cel mult 2,5% în acest an și la 2,9 procente în 2018 dacă administraţia Trump îşi urmează angajamentul de a reduce rata impozitului pe profit de la 35 la sută la 15% şi să reduca ratele individuale, estimează Banca Mondială.