Într-un interviu acordat joi pentru Bloomberg, ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, a declarat că Guvernul de la Bucureşti ar putea ajunge la un nou acord cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană în 2016, pentru a se proteja împotriva şocurilor de pe piaţă. Separat, liderul PSD, Liviu Dragnea a declarat că social democraţii au cerut Guvernului să negocieze un acord, ideea susţinută şi de liderul Partidului Liberal, Alina Gorghiu.
"România se poate descurca singură şi nu avem nevoie de finanţare de la FMI dar ar fi o idee bună să avem un tip de acord flexibil ca o măsură de siguranţă împotriva turbulenţelor de pe piaţă. Costurile de finanţare sunt foarte mici în prezent dar nu poţi şti niciodată", a declarat Eugen Teodorovici.
Începând din 2009 şi până în prezent România a încheiat trei acorduri consecutive de împrumut cu Fondul Monetar Internaţional şi Uniunea Europeană, care au servit ca o ancoră pentru politicile guvernamentale în domeniul bugetului, privatizării companiilor de stat şi economiei.
Revizuirea actualului acord în valoare de patru miliarde de euro cu creditorii internaţionali nu a putut fi finalizată începând din luna iunie 2014 şi până în prezent din cauza lipsei unui acord cu privire la planurile fiscale ale Guvernului. Parlamentarii au renunţat la unele reduceri de taxe programate pentru luna ianuarie şi au promis să menţină deficitul bugetar de anul viitor la aproximativ 2% din PIB. Potrivit lui Teodorovici, în luna august bugetul înregistra un excedent de aproximativ un procent.
"Acordul nu este suspendat, ci doar va expira la finele acestei luni. Acest lucru nu ne împiedică să încheiem un nou acord cu creditorii", a subliniat ministrul de Finanţe.
Acordul în derulare cu FMI are o valoare de două miliarde de euro însă autorităţile de la Bucureşti nu au accesat fonduri până în prezent. Scopul acordului de tip preventiv a fost acela de a proteja economia românească de eventuale şocuri pe pieţele financiare.
Actualul acord stand-by este cel de-al 10-lea încheiat de România cu Fondul Monetar Internaţional din ultimii 23 de ani şi al treilea acord solicitat FMI, de la declanşarea crizei economice, în 2009.
Aranjamentul a fost încheiat în septembrie 2013 pentru 24 de luni. AGERPRES