Un clasament al statelor în funcție de eficiența sistemelor medicale a fost dat publicităţii de Bloomberg , iar ţara noastră ocupă un loc neașteptat de bun, aproape de jumătatea ierarhiei.
Agenția de presă Bloomberg a publicat, recent, un indice privind eficiența sistemelor medicale din lume. Pe baza acestui indice, Bloomberg a alcătuit un clasament al statelor în funcție de trei criterii: speranța de viață, alocările pentru sistemul de sănătate, ca proporție din produsul intern brut, și costurile în valoare nominală per capita. Cei trei indicatori, agregați, oferă un scor al eficienței.
Desigur, indicele este limitat la câțiva indicatori, dar el reflectă un anumit tip de eficiență a sistemului medical. Topul realizat de Bloomberg oferă câteva surprize, fiind deschis de Hong Kong și Singapore, urmate de Spania, care și-au menținut pozițiile de anul trecut.
Italia a făcut doi pași înainte față de anul trecut, urcând de pe locul 6 (anul trecut), pe poziția a patra, în clasamentul de anul acesta.
Analiștii Bloomberg notează unele specificități ale indicelui. Astfel, Statele Unite ale Americii se află pe penultimul loc în top, devansând doar Bulgaria. Acest clasament este întocmit luând în calcul cheltuielile alocate de administrația Obama în planul de reformare a sistemului medical. În condițiile în care actuala administrație va reduce alocările către sistemul de sănătate, este posibil ca Statele Unite să crească în topul eficienței, dacă speranța de viață va rămâne cel puțin constantă.
Bloomberg oferă o comparație între Cehia și Statele Unite, plecând de la speranța de viață egală, de 78,7 ani. Pentru a ajunge la acest nivel, Statele Unite au alocat sănătății 16,8% din PIB, adică 9.536 de dolari pe cap de locuitor. Cehia, pentru a obține aceeași performanță – speranța de viață de 78,6 ani -, a alocat numai 7,3% din PIB și 1.284 de dolari pe cap de locuitor. Ceea ce, desigur, în termeni nominali înseamnă mult mai puțin, dar în raport de eficiența cheltuirii fondurilor plasează Cehia mult deasupra Statelor Unite. De altfel, Statele Unite sunt devansate doar de Elveția în materie de alocări pe cap de locuitor. Elveția ajunge la 9.818 de dolari per capita, dar la capitolul eficiență este deasupra Americii, pentru că Elveția ajunge la un procentaj de numai 12% din PIB și cu aceste sume cheltuite obține performanța de a avea o speranță de viață de 82,9 ani.
Thailanda a înregistrat o creștere substanțială în top, cu 14 locuri, urmare a unui relativ paradox, o creștere a speranței de viață și o reducere a alocărilor pentru sistemul de sănătate.Chile a înregistrat un declin puternic de 23 de poziții, de pe locul 8 pe locul 31, ca urmare a creșterii cheltuielilor de sănătate, simultan cu reducerea speranței de viață.România, chiar dacă poate părea surprinzător, ocupă locul 36 în acest clasament, plasându-se înaintea unor state precum Belgia, Danemarca, Ungaria sau chiar Germania. Ca să nu mai vorbim de Statele Unite și Bulgaria care se află pe ultimele locuri ale clasamentului.
Evident, cheltuielile reduse ale statului pentru sistemul medical fac ca România să se situeze la mijlocul topului dat de eficiența cheltuirii fondurilor. România apare în top cu următoarele date: speranța de viață de 75 de ani, alocări de 5% din PIB și de 442 de dolari pe cap de locuitor. De menționat că valoarea nominală a cheltuielilor per capita este printre cele mai mici dintre țările incluse în clasament, aproape de nivelul Chinei (426 dolari pe cap de locuitor), al Turciei (455 dolari), Malaeziei (366 dolari), Thailandei (219 dolari per capita). Interesant este că Bulgaria, chiar dacă se află pe ultimul loc în topul eficienței, alocă pe cap de locuitor mai mulți bani decât România, adică 572 de dolari.
Analizele interne arată chiar mai rău, pentru România, decât indicele Bloomberg. Un studiu prezentat de profesorul de economie Bogdan Dumitrescu, bazat pe datele europene, arată că România a cheltuit, anul trecut, numai 4% din PIB pentru sănătate, față de media europeană de 7,1% din PIB. Danemarca (8,6% din PIB) și Franța (8,1% din PIB) au alocat cei mai mulți bani pentru sănătate.
Așadar, în clasamentul Bloomberg, România a transformat un handicap, slaba finanțare, într-un avantaj de eficiență.