Potrivit surselor care au dorit să-şi păstreze anonimatul, Ministerul de Finanţe încearcă să vândă eurobonduri cu maturitatea la 20 de ani la un preţ de 250 puncte de bază peste mid swaps (nivel de referinţă – n.r.) în valoare de 750 milioane de euro şi bonduri cu maturitatea la 10 de ani la un preţ de 200 puncte de bază peste mid swaps în valoare de 1,25 de miliarde de euro. Oferta, prima de acest fel derulată de România în 2015, este intermediată de Citigroup Inc, HSBC Bank PLC, Raiffeisen Bank International AG şi UniCredit SpA, a precizat sursa. 

'Cred că fondurile strânse astăzi vor fi utilizate şi pentru a prefinanţa 2016 şi nu cred că România va reveni pe pieţe în acest an', a declarat Martin Marinov, care gestionează obligaţiuni de pe pieţele emergente în valoare de un miliard de dolari la Raiffeisen Kapitalanalage GmbH. 

Urmând exemplul Poloniei şi Lituaniei, care au accesat pieţele internaţionale de obligaţiuni, România vrea să profite de creşterea apetitului pentru obligaţiuni emise de statele emergente şi are de gând să strângă aproximativ două miliarde de euro de pe pieţele internaţionale în acest an. Chiar dacă randamentele pentru obligaţiuni au scăzut, după ce în iunie au atins valori ridicate din cauza tensiunilor dintre Grecia şi creditorii internaţionali, Guvernul de la Bucureşti a decis să vândă obligaţiuni fără a beneficia de plasa de siguranţă oferită de un acord cu Fondul Monetar Internaţional, o premieră după 2009. 

Anul trecut, România s-a împrumutat de pe pieţele externe de patru ori, strângând echivalentul a peste cinci miliarde de dolari din vânzarea de obligaţiuni pe 10 şi 30 de ani. 

România beneficiază de un rating 'Baa3' din partea Moody's şi de un calificativ 'BBB minus' de la Standard & Poor's şi Fitch. 

AGERPRES