Preţurile la vin au atins cel mai ridicat nivel de după luna octombrie 2011 pe fondul speculaţiilor potrivit cărora după creşterea cotaţiei acţiunilor la un nivel record va urma o perioadă de scădere, informează Bloomberg.
Atât vinurile cât şi fondurile care cumpără vin încep să fie considerate o valoare de refugiu în timp ce incertitudine, la fel ca aurul, mai ales după ce Marea Britanie a votat în favoarea ieşirii din Uniunea Europeană iar Donald Trump a fost ales în funcţia de preşedinte al SUA.
"Condiţiile macroeconomice favorabile, oferta limitată şi cererea robustă vor continua să stimuleze piaţa", a declarat Chris Smith, manager de investiţii la Wine Investment Fund Ltd. Acest fond de la Londra a încheiat anul 2016 cu un randament de 17%, valoarea activelor nete ajungând la 248 milioane lire sterline – 310 milioane de dolari. "Preţurile pentru majoritatea cumpărătorilor sunt în continuare ieftine în termeni istorici", a adăugat Chris Smith.
Deprecierea lirei ajută la creşterea atractivităţii contractelor pentru vin în lire sterline pentru investitorii de peste hotare şi la creşterea valorii indexurilor, care sunt denominate în moneda britanică, şi urmăresc valoarea celor mai căutate vinuri. De asemenea, investitorii chinezi au revenit pe piaţă după ce au acumulat stocuri în 2020 când preţurile au scăzut, pentru a fi urmate de cinci ani de scădere.
Cu toate acestea, fondurile specializate pe vinuri nu sunt un produs obişnuit disponibil investitorilor de retail din cauza riscurilor asociate cu ele, precizează Charles Boulton, analist la divizia de private-banking a HSBC Holdings Plc. "Multe fonduri specializate pe vinuri sunt mici şi ar putea avea probeleme de lichiditate. Orizontul de timp pentru un randament convenabil cu privire la aceste investiţii este relativ lung şi de asemenea poate fi vorba de o clasă de active volatile" a spus Boulton.
Pe de altă parte, cererea de vin a Chinei începe să crească după ce în anii precedenţi o campanie guvernamentală de combatere a corupţiei i-a descurajat pe investitorii chinezi să facă achiziţii de vin. Potrivit China Association for Imports & Export of Wines & Spirits, importurile de vinuri îmbuteliate au crescut cu 21% până la 1,66 miliarde de dolari în primele nouă luni din 2016.
Potrivit estimărilor din toamna anului trecut ale Organizaţiei Internaţională a Viei şi Vinului OIV, producţia mondială de vin în 2016 este estimată la 259,5 milioane de hectolitri, cu 5% mai puţin decât în 2015, din cauza vremii nefavorabile care a redus sever producţia în Franţa şi Africa de Sud, însă, în cazul României, este aşteptată o creştere de 37%, cea mai mare înregistrată la nivel mondial. AGERPRES