Comisia Europeană cere României să recupereze 34 de milioane de euro de la Blue Air
După ce autoritățile românești au intervenit pentru a salva unicul transportator aerian low-cost din România de la faliment, ne confruntăm acum cu bilanțul tragic. Blue Air a încetat să mai existe. Statul este chemat să recupereze aproximativ 34 de milioane de euro de la o companie care nu mai deține aproape nimic pe teritoriul țării.
Comisia a cerut României să recupereze suma de 33,84 milioane de euro de la Blue Air. Compania aeriană a fost ajutată de statul român. S-a încercat, în acel moment, salvarea de la faliment. Totul s-a petrecut în timpul pandemiei.
Comisia Europeană a stabilit că strategia de restructurare propusă de Blue Air nu a fost eficientă în asigurarea viabilității pe termen lung a companiei aeriene. Prin urmare, aceasta a fost considerată neconformă cu regulile Uniunii Europene referitoare la ajutoarele de stat.
Potrivit unei declarații emise de Comisia Europeană, România este obligată să recupereze suma de aproximativ 33,84 milioane EUR (echivalentul a 163,8 milioane RON) de la Blue Air. Suma a fost declarată ajutor de stat ilegal.
Iată un scurt rezumat al modului în care s-au desfășurat lucrurile:
- În 2020, Comisia Europeană a aprobat două măsuri de sprijin pentru Blue Air:
1. O sumă de 28 milioane de euro pentru compensarea daunelor suferite în urma pandemiei.
2. Un împrumut de salvare în valoare de 33,84 milioane de euro.
- În anul 2021, autoritățile române au trimis Comisiei Europene un plan de restructurare.
- În 2022, Blue Air a fost nevoită să-și suspende activitatea.
- În 2023, Comisia Europeană a inițiat o investigație cu privire la situația Blue Air.
Comisia Europeană a anunțat rezultatele investigației
După finalizarea anchetei, Comisia Europeană a constatat că planul de restructurare propus pentru Blue Air nu a fost considerat adecvat. El nu a fost nici coerent sau suficient de extins pentru a asigura redresarea pe termen lung a companiei aeriene într-un interval rezonabil și fără să distorsioneze în mod inutil competiția pe piață.
Această evaluare a fost întărită de faptul că Blue Air nu a reușit să-și susțină operațiunile. Totodată, începând cu martie 2023, compania a solicitat demararea procedurii de insolvență.
Nici măcar după încetarea activității și declanșarea unei investigații amănunțite, planul de restructurare nu a fost actualizat.
Orice acțiuni care susțin un plan de restructurare inadecvat și nerealist, care nu beneficiază de finanțare adecvată de pe piață din partea investitorilor după perioada de salvare, sunt în contradicție cu normele Uniunii Europene privind ajutoarele de stat.
Blue Air este acum obligată să returneze României un ajutor de stat ilegal în sumă de 33,84 milioane EUR (163,8 milioane RON). La acesta se adaugă și dobânda corespunzătoare.
Conform Orientărilor privind ajutoarele pentru salvare și restructurare, adoptate în cadrul normelor UE privind ajutoarele de stat, statele membre sunt autorizate să sprijine întreprinderile în dificultate în anumite circumstanțe strict reglementate.
Normele UE prevăd recuperarea ajutoarelor de stat incompatibile
În mod specific, conform normelor UE privind ajutoarele de stat, este permis să se acorde ajutor pentru o perioadă limitată de până la șase luni, cunoscut sub denumirea de „ajutor pentru salvare”.
La expirarea acestui interval, ori ajutorul trebuie să fie restituit, ori statul membru trebuie să prezinte Comisiei Europene un plan de restructurare, care va fi evaluat în conformitate cu regulile privind ajutoarele de stat.
Pentru a obține aprobarea ajutorului de restructurare, planul trebuie să demonstreze că întreprinderea poate deveni viabilă din punct de vedere economic fără a mai fi nevoie de sprijin suplimentar din partea statului.
Totodată, trebuie demonstrat că întreprinderea contribuie în mod suficient la costurile restructurării și că distorsiunile concurențiale cauzate de ajutor sunt eliminate printr-o serie de măsuri compensatorii, inclusiv măsuri structurale sau comportamentale.
Regulile Uniunii Europene referitoare la ajutoarele de stat stabilesc că ajutoarele de stat incompatibile trebuie recuperate pentru a elimina distorsiunile concurențiale generate de acestea.
Conform regulilor UE privind ajutoarele de stat, nu există prevederi pentru impunerea unor amenzi, iar procesul de recuperare nu urmărește să penalizeze întreprinderea cu pricina, ci să restabilească echitatea de tratament față de alte astfel de companii.