Blue Air: Sute de mii de euro pierderi din cauza grevei de la Romatsa

Compania aeriană Blue Air ar putea suferi pierderi de cel puţin câteva sute de mii de euro din cauza grevei pe termen nelimitat anunţate de controlorii de trafic aerian, începând cu data de 1 septembrie, şi atrage atenţia asupra faptului că efectele acesteia se vor simţi minimum 7-10 zile după această dată, întrucât peste 21.000 de pasageri care au achiziţionat bilete de avion în prima parte a lunii septembrie vor trebui rerutaţi.

Potrivit unui comunicat al companiei, aceasta se va afla în imposibilitatea de rerutare imediată a pasagerilor afectaţi în mod direct în data de 1 septembrie, deoarece zborurile din zilele următoare au grad de ocupare ce atinge frecvent 100% pe rutele operate de Blue Air. 

"Compania Blue Air îşi exprimă îngrijorarea cu privire la peste 21.000 de pasageri ce au achiziţionat bilete de avion în prima parte a lunii septembrie şi care pot fi major afectaţi de posibila grevă ROMATSA din data de 1 septembrie. Compania aeriană se va afla în imposibilitatea de rerutare imediată a pasagerilor afectaţi în mod direct în data de 1 septembrie, deoarece zborurile din zilele următoare au grad de ocupare ce atinge frecvent 100% pe rutele operate de Blue Air. Din acest motiv, dorim să atragem atenţia că efectele posibilei greve din data de 1 septembrie se vor simţi minimum 7-10 zile după această dată", se spune în comunicat. 

Pierderile companiei s-ar putea ridica la cel puţin câteva sute de mii de euro, a adăugat operatorul aerian. 

Blue Air atrage atenţia asupra faptului că un alt factor care creează un impediment major companiilor aeriene în luarea unei decizii de amânare sau anulare a zborurilor şi comunicarea acesteia cât mai urgent către pasageri este perioada nedeterminată a acestei posibile greve. 

"Mai mult, o problemă foarte gravă o constituie românii care şi-au terminat sejurul şi sunt în imposibilitate financiară de a plăti servicii de cazare şi alte cheltuieli necesare perioadei până la care îşi pot relua călătoria cu avionul. O eventuală grevă ROMATSA ar produce în principal un mare disconfort fizic, psihic şi financiar în rândul pasagerilor din perioada imediat următoare, precum şi consumarea de eforturi de ordin uman şi financiar în rândul companiilor aeriene, aeroporturilor, agenţiilor de turism, precum şi a altor agenţi economici implicaţi în acest circuit", mai spune compania. 

În acest context, transportatorul aerian face apel la autorităţile implicate în gestionarea şi soluţionarea acestui conflict în vederea găsirii urgente a unei soluţii, împreună cu reprezentanţii ROMATSA. 

Controlorii de zbor au anunţat, în urmă cu o săptămână, că intră în grevă generală marţi, 1 septembrie, începând cu ora 11,00, fiind nemulţumiţi de conducere şi de faptul că nu au contract colectiv de muncă.  

Regia ROMATSA a depus, în data de 25 august, la Tribunalul Bucureşti, solicitare pentru constatarea nelegalităţii grevei angajaţilor, solicitare care însă a fost respinsă vineri de Tribunal. Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel. 

Vineri, Ion-Aurel Stanciu şi-a dat demisia din funcţia de director general al ROMATSA, motiv pentru care ministrul Transporturilor, Iulian Matache, a solicitat sindicatului şi conducerii regiei continuarea negocierilor, semnarea contractului colectiv de muncă şi renunţarea la grevă. 

'În urma demisiei din funcţia de director general, prezentate astăzi (vineri – n.r.) de domnul Ion-Aurel Stanciu, în cadrul şedinţei Consiliului de Administraţie – ROMATSA, solicit atât sindicatului cât şi conducerii regiei continuarea negocierilor pentru încheierea şi semnarea Contractului Colectiv de Muncă şi mai ales renunţarea la greva generală. Consider că în condiţiile actuale este inutil acest protest care afectează activitatea din domeniul aerian şi confortul cetăţeanului', a declarat Iulian Matache. 

Negocierile dintre sindicatul ROMATSA, Consiliul de Administraţie al companiei şi Ministerul Transporturilor continuă luni, în vederea semnării contractului colectiv de muncă, singurul punct rămas în discuţie. 

Contractul colectiv de muncă pentru angajaţii ROMATSA poate fi înregistrat luni de Inspecţia Muncii, indiferent de ora la care se vor finaliza negocierile dintre sindicalişti şi autorităţi, astfel încât acesta să intre în vigoare de marţi, susţine ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, într-un comunicat.

AGERPRES