Proprietatea dezvoltată de Omilos a fost livrată pe piaţă în 2005 şi dispune de 9.500 mp închiriabili. Tranzacţia a fost susţinută printr-un credit de aproape 7 mil. euro obţinut de la Marfin Bank. Practic, cumpărătorul proiectului avea deja deschis un credit de 4,8 mil. euro la această bancă, iar Bluehouse a preluat acest angajament şi l-a extins cu încă 2 mil. euro.
„Apetitul investitorilor pentru box-uri de retail, în special în cazul operatorilor de bricolaj, este în continuă creştere. Această tranzacţie va sparge gheaţa pentru acest sector în 2011. Vom asista la o creştere a activităţii spre sfârşitul anului şi chiar în 2012”, a declarat Blake Horsley, directorul depratamentului de investiţii al Colliers.
Costul şi existenţa opţiunilor de finanţare sunt, de asemenea, mai bune în cazul acestor unităţi de retail. “Pentru unităţile închiriate pe termen lung, care beneficiază de susţinerea companiilor mamă, condiţiile de finanţare pot fi foarte bune, ceea ce creează un impact mai mare în yield-urile aşteptate de fondurile de investiţii de tip private equity. Pentru acestea, efectul de levier şi costul finanţării sunt critice în obţinerea randamentelor vizate”, completează Horsley.
Aceasta este a doua tranzacţie finalizată de Colliers în ultimele două luni, după tranzactia prin care fondul de investiţii NEPI a cumpărat Floreasca Business Park pentru 101 milioane de euro.
În 2010, piaţa investiţiilor în active imobiliare a înregistrat o îmbunătăţire semnificativă a volumului de tranzacţii, de la 100 milioane de euro în 2009 la aproximativ 500 milioane de euro. Deşi majoritatea tranzacţiilor au fost atipice, reprezentând achiziţii trans-frontaliere, înţelegeri intra-grup sau tranzacţii cu sume nominale, au avut loc şi un număr de investiţii clasice (aproximativ 150 milioane de euro).