„Suntem în proces de lansare a unui nou fond de investiţii diferit de modelul încercat cu Meridian. Este un fond de private equtiy. Fondul este destinat întregii regiuni, inclusiv României. Suntem deschişi la noi oportunităţi tot timpul. Ţinta noastră de investiţii priveşte active de peste 15-20 mil. euro“, a declarat Ioannis Ganos, directorul de investiţii şi preşedintele Bluehouse Capital.
Acţionarii Bluehouse au încercat în 2013 să-şi listeze pe Bursa de la Londra compania Meridian Properties sperând să strângă 170 mil. euro în cadrul ofertei publice iniţiale. Ciprioţii intenţionau să folosească 87,7 mil. euro pentru a cumpăra un portofoliu iniţial de şase clădiri de birouri şi trei parcuri de retail din Bulgaria, Cehia, Ungaria şi România. De pe piaţa locală erau vizate clădirile de birouri Astoria Business Center, Olympia Tower şi Victoria Center, toate din Bucureşti, aflate în proprietatea Bluehouse. Meridian a oprit însă procesul de subscriere, deoarece investitorii nu erau atraşi de ideea că banii vor fi folosiţi pentru achiziţia unor proprietăţi deţinute de o companie care controlează Meridian.
Ioannis Ganos spune că finanţările imobiliare devin tot mai ieftine pe fondul programului de relaxare cantitativă (Quantitative Easing – QE) demarat în această primăvară de Banca Centrală Europeană.
„În urmă cu doi ani, în România nu puteai lua un credit, dar acum poţi. Valul de lichiditate vine dinspre nord, Polonia, spre sud“, menţionează preşedintele Bluehouse.
CITIŢI ŞI România are şanse să devină o a doua Polonie
Noi exit-uri
Ciprioţii au vândut recent magazinul Praktiker din Craiova către fondul de investiţii Secure Property Development & Investment tot din Cipru într-o tranzacţie de 23,2 mil. euro, care a cuprins şi o parte din clădirea Delea Nouă Office Building şi un pachet de locuinţe localizate pe malul lacului Griviţa şi în sudul capitalei Bulgariei, active preluate de la alţi investitori.
Bluehouse cumpărase magazinul Praktiker în 2011 pentru 10 mil. euro de la oamenii de afaceri ciprioţi Savva Stylianos şi Panayi Panayiotis, acţionari ai Omilos Investments.
CITIŢI AICI mai multe despre această vânzare
Întrebat dacă pregăteşte noi exit-uri de pe piaţa românească, Ioannis Ganos a răspuns că „da şi nu“. „Totul este de vânzare la preţul corect. Ar putea apărea totuşi şi alte tranzacţii de vânzare, dar nu pot face publice acum alte informaţii. Nu suntem angajaţi momentan în negocieri active“, a mai comentat reprezentantul Bluehouse.
Printre cele mai importante proprietăţi deţinute de investitor în România se numără o cotă de 41% din City Gate (restul de 59% aparţinând GTC), clădirea de birouri Victoria Center de pe Calea Victoriei, clădirea de birouri Olympia Tower din Piaţa Muncii şi magazinul Eva de pe Bulevardul Magheru.
Pe lângă acestea, compania mai are jumătate dintr-un teren de şase hectare de pe Bulevardul Expoziţiei din Bucureşti, cumpărat în 2007 de la Compania Industrială Griviţa cu 72,9 mil. euro, într-una dintre cele mai mari tranzacţii cu terenuri din România; lotul este deţinut în parteneriat cu Rosebud Real Estate, firma investitorilor israelieni David Wiesmann şi Shraga Biran. Un alt teren mare, de 14 hectare, îl deţine alături de spaniolii de la Hercesa în Prelungirea Ghencea. Ambele aveau ca scop dezvoltarea unor ansambluri rezidenţiale de proporţii, însă criza a blocat planurile investitorilor. Bluehouse mai deţine alături de GTC şi ansamblul Felicity din Băneasa, aflat în default.