Sectorul public din România este ineficient şi "pur şi simplu prea costisitor" raportat la capacitatea Guvernului de a atrage venituri, fiind necesară reducerea cheltuielilor administraţiei către niveluri adecvate, potrivit Băncii Mondiale. “BM susţine reforma administraţiei pentru că este importantă şi urgentă. Este important nu numai să se economisească bani acum, ci şi să se creeze condiţiile pentru creştere economică pe termen mediu. Este urgentă pentru că, în c
Sectorul public din România este ineficient şi „pur şi simplu prea costisitor” raportat la capacitatea Guvernului de a atrage venituri, fiind necesară reducerea cheltuielilor administraţiei către niveluri adecvate, potrivit Băncii Mondiale.
“BM susţine reforma administraţiei pentru că este importantă şi urgentă. Este important nu numai să se economisească bani acum, ci şi să se creeze condiţiile pentru creştere economică pe termen mediu. Este urgentă pentru că, în contextul crizei, România nu-şi poate permite să continue să risipească resurse prin procese ineficiente şi inechitabile”, a declarat François Rantrua, country manager al Băncii Mondiale pentru România.
El a adăugat că BM va încerca, împreună cu Guvernul, să găsească modalităţi de a explica reformele cheie, deoarece “prea des se întâmplă ca oamenii să nu-şi dea seama cât sunt de dificile unele decizii, iar acest lucru creşte rezistenţa la schimbare”.
România a rămas în urma altor ţări din Europa în privinţa calităţii şi eficienţei financiare a serviciilor publice, potrivit BM.
Sectorul public, în evaluare până în martie 2011
BM şi Guvernul, în colaborare cu Comisia Europeană (CE), derulează în perioada martie 2010 – martie 2011 o evaluare funcţională a sectorului public din România, menită să identifice măsuri de eficientizare şi îmbunătăţire a performanţelor administraţiei, atât din punct de vedere al nevoilor financiare pe termen scurt, cât şi în privinţa sustenabilităţii pe termen mediu şi lung.
România are în derulare un acord de împrumut extern cu FMI, CE, BM şi BERD în valoare de 20 miliarde euro, Banca Mondială contribuind cu un miliard de euro.