Banca Mondială (BM) prognozează o contracţie economică de 4% în România pentru acest an, urmată de o creştere de 0,5% a Produsului Intern Brut (PIB) în 2010, respectiv 2,5% în 2011, se arată într-un raport al instituţiei.
În luna februarie, reprezentanţii BM indicau o creştere economică de 0-2% în România în acest an, revizuită în sens negativ de la estimarea de 3,2% inclusă în raportul Perspective Economice Globale 2009 prezentat în luna decembrie a anului trecut.
Deficitul de cont curent, 8,4%
Deficitul de cont curent se va plasa, în acest an, la 8,4% din PIB, faţă de 12,4% din PIB anul trecut, urmând să se restrângă la 7,5% din PIB în 2010 şi să urce apoi la 8,7% din PIB în 2011, se mai arată în raportul „Global Development Finance 2009”, publicat de BM la sfârşitul săptămânii trecute.
Fondul Monetar Internaţional (FMI) anticipează o contracţie de 4,1% a economiei româneşti în acest an, în timp ce prognoza Comisiei Europene (CE) plasează evoluţia negativă la 4%. Pentru 2010, atât Fondul, cât şi Comisia anticipează că economia românească va stagna.
În ceea ce priveşte deficitul de cont curent, FMI anticipează restrângerea indicatorului la 7,5% din PIB în 2009, respectiv 6,5% din PIB anul viitor, iar CE prognozează un nivel de 7,4% pentru acest an şi 6,1% în 2010.
PIB al României a scăzut cu 6,2% în primul trimestru al acestui an, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică.
Riscuri pentru economiile din regiune
România are în derulare, în prezent, un program de finanţare externă de 20 de miliarde de euro coordonat de FMI, la care participă şi CE, BM şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).
La nivelul economiilor emergente din Europa Centrală şi de Est, BM previzionează o scădere economică medie de 1,6% în 2009 şi stagnarea PIB anul viitor, pe fondul unei redresări graduale din criză a majorităţii statelor din zonă.
Instituţia semnalează, printre cele mai importante riscuri din regiune, prăbuşirea fluxurilor de capital străin către economiile emergente, deteriorarea puternică a activităţii comerciale şi scăderea abruptă a cererii, atât la export, cât şi pe plan intern.
SURSA: Mediafax