Sectorul rezidenţial al pieţei imobiliare nu se va revigora pe termen scurt, în condiţiile în care băncile se concentrează pe credite guvernamentale, cu un risc minim, şi nu încurajează creditele de retail, potrivit Ioanei Momiceanu, managing directorul companiei de consultanţă imobiliară BNP Paribas Real Estate.

 

”Devalorizarea monedei locale a anulat reducerile făcute la preţurile în euro, iar stimulente precum garajele sau mobilierul gratuit, nu sunt destul de puternice pentru a motiva tranzacţiile”, a declarat Momiceanu.

 

Aceasta a mai spus că se constată unele reduceri la preţul de listă, fără a fi incluse facilităţile, la unele locuinţe situate în zone mai proaste, însă proprietarii locuinţelor construite în zone centrale şi semicentrale opun o rezistenţă în a acorda reduceri, deoarece sunt presaţi de bănci.

 

Nu au fost încă scoase pe piaţă proiectele cu probleme

 

”Nu au apărut încă proprietăţi distressed (imobile cu probleme n. red.) aşa cum se aştepta lumea, asta şi din cauză că băncile nu au mai vrut să îţi reevalueze proprietăţile ipotecate”, a menţionat oficialul BNP Paribas Real Estate.

 

Potrivit Ioanei Momiceanu, piaţa de birouri va fi dominată din nou de proprietari, în următorul ciclu al pieţei, în condiţiile în care nu s-au mai început proiecte de anvergură care să se finalizeze în 2011 şi 2012.

 

”Domeniul  imobiliar are specificul ciclicităţii. Noi trecem acum prin prima etapă de stagnare. Acum preferinţele chiriaşilor se îndreaptă spre clădiri finalizate în detrimentul pre-închirierilor”, a explicat Momiceanu.

 

Acest lucru este evidenţiat de faptul că suprafaţa de birouri ce urmează a fi finalizată în ultima parte a anului, respectiv 140.000 mp, are un grad de redus de pre-închiriere, de circa 30% faţă de 60%, cât era în anii precedenţi.