BNP Paribas SA a anunţat că şi-a mărit capitalul cu 4,3 miliarde de euro, intenţionând să-şi achite datoria către guvernul francez, fiind prima bancă europeană care îşi achită datoria la stat achiziţionată datorită crizei.

Acordul iniţial cu guvernul fracez şi cu Uniunea Europeană prevedea achitatea datoriei guvernamentale cât mai curând posibil. Structura de cost a ajutorului guvernamental este progresivă, astfel încât să încurajeze o achitare rapidă, a declarat BNP Paribas, cea mai mare bancă din Franţa ca valoare de piaţă.

Săptămâna trecută, rivala BNP – Societe Generale SA – a declarat că se aşteaptă să-şi achite datoria căte guvern înainte ca noi reguli financiare să fie adoptate, dar nu a furnizat o dată exactă.

Guvernul francez a achiziţionat la începutul anului acesta active la mai multe bănci, ca parte dintr-un efort de a sprijini instituţiile financiare ale statului. În prezent, guvernul deţine 17,03% din BNP Paribas, 7,2% din Societe Generale, 5,7% din Dexia si 20% din banca mutuală BPCE.

BNP Paribas a declarat că va face o plată adiţională către stat de 226 de milioane, reprezentând dobânda pe activele preferenţiale calculate pe perioada de şapte luni în care guvernul a deţinut aceste active.

SURSA: WSJ