BNP Paribas Real Estate: Bucureştiul are cele mai mari randamente investiţionale din Europa

Bucureştiul întregistrează cele mai mari randamente investiţionale la nivel european, pe segmentul birourilor, respectiv 9,5%, urmat de Bratislava cu 8% şi Lille cu 7,35%, potrivit unui studiu de piaţă realizat de BNP Paribas Real Estate pe 28 de oraşe din Europa. „Piaţa de investiţii din Bucureşti a trecut printr-un an dificil, înregistrându-se doar o tranzacţie seminificativă în 2009. În ciuda percepţiei generale negative asupra pieţei, investitorii iau încă în cons

Bucureştiul întregistrează cele mai mari randamente investiţionale la nivel european, pe segmentul birourilor, respectiv 9,5%, urmat de Bratislava cu 8% şi Lille cu 7,35%, potrivit unui studiu de piaţă realizat de BNP Paribas Real Estate pe 28 de oraşe din Europa.

„Piaţa de investiţii din Bucureşti a trecut printr-un an dificil, înregistrându-se doar o tranzacţie seminificativă în 2009. În ciuda percepţiei generale negative asupra pieţei, investitorii iau încă în considerare opţiunea de a achiziţiona proprietăţi în România, aşteptandu-se la o redresare a pieţei pe termen mediu“, se arată în studiu.

Cele mai active fonduri de investiţii sunt cele oportuniste care caută să investească în produse cu risc investiţional asociat relativ mare la un yield (randament investiţional) de 10%. Aceştia sunt în faza de prospecţie a pieţei locale sau în diverse faze de negociere pentru achiziţionarea unor proprietăţi cu chiriaşi pe termen lung şi care implică efort financiar mediu.

„Exista însă şi investitori oportunişti care caută proprietăţi „distressed“ (neperformante n.red.) cu randamente peste 12%. Această categorie este în prezent activă şi în aşteptare“, susţin autorii raportului. 

Volum redus cu 36%

Piaţa europeană a investiţiilor a depăşit punctul critic al uneia dintre cele mai grave crize din istorie. Volumul investiţiilor în cele 28 de oraşe monitorizate de BNP Paribas Real Estate a continuat să crească pentru cel de-al treile trimestru consecutiv.

Cu un volum total de 10,4 mld. euro pe parcursul trimestrului patru din 2009, investiţiile din cele 28 de oraşe monitorizate au crescut cu 9% faţă de trimestrul anterior şi cu 15% comparativ cu trimestrul patru din 2008. Totuşi, volumul investiţiilor totale anuale din 2009, care s-a ridicat la 30,2 mld. euro, este cu 36% sub nivelul înregistrat în 2008 sau mai scazut cu 70% comparativ cu 2007.