Cristian Popa, membru al Consiliului de Administraţie al BNR, a declarat că noile evaluări indică o continuare a scăderii ratei anuale a inflației în următorii doi ani, cu o traiectorie ceva mai ridicată pentru anul 2024, influențată de creșterea taxelor indirecte. Totuși, se așteaptă o revenire în coridorul țintit în 2025.
Popa a menționat că BNR nu a urmat o politică monetară prociclică. În schimb, a încercat să navigheze printr-un mediu economic dificil, evitând măsuri care ar putea agrava situația.
Cristian Popa spune că România a trăit „mult peste posibilități”
În ceea ce privește politica fiscală, Cristian Popa a fost mai critic, subliniind că problemele actuale sunt rezultatul unor decizii anterioare, care au pus „gaz pe foc” în momente nepotrivite.
El a evidențiat că România a trăit „mult peste posibilități”, ceea ce a dus la depășirea pragului de deficit bugetar de 3% în 9 din ultimii 18 ani. Această abordare a dus la necesitatea reducerii deficitului într-un moment economic nefavorabil, o situație contrară principiilor economice recomandate.
„Pe scurt: noi am mărit şi deficitul fiscal, când nu era cazul, din acest motiv suntem acum forţaţi să fim prociclici: să reducem deficitul fix când economia încetineşte. Fix cum spune la cartea de economie să nu faci. Şi este nevoie să fie redus deficitul, este imperios necesar să fie redus”, a spus Popa.
Care sunt perspectivele economice?
Cristian Popa a avertizat că peste 50% din procesele dezinflaţioniste eșuează din cauza reducerii premature a dobânzilor. De asemenea, el a subliniat importanța fondurilor europene ca motor principal al creșterii economice viitoare a României, în locul creșterii bazate pe consum.
Investițiile, sprijinite de fonduri europene, sunt văzute ca factori cheie în menținerea unei creșteri economice sustenabile și neinflaționiste.
Popa a anticipat o încetinire vizibilă a avansului economic, cu o posibilă stagnare economică în viitorul apropiat. El a menționat că datele INS indică o creștere anuală de doar 0,2%, semnalând o apropiere de stagnare economică.
„Prognozăm inversarea poziţiei ciclice a economiei spre finele anului viitor, cu 4 trimestre mai repede decât am crezut iniţial. Deci de la prea cald la puţin rece, cu 1 an mai repede. Unii consideră că e imposibil să dăm inflaţia în jos fără recesiune. Statistică internaţională ne spune că nu este imposibil, dar nici foarte probabil”, a mai spus Cristian Popa.