Banca Naţională a României (BNR) a aprobat numirea lui Nicolae Surdu în funcţia de director general al Băncii Comerciale Carpatica (BCC), iar George Ciobănaşu a primit avizul autorităţii bancare de a ocupa poziţia de director general adjunct al instituţiei de credit.

Nicolae Surdu l-a înlocuit la conducerea instituţiei de credit, la finele lunii septembrie, pe Nicolaie Hoanţă, care preluase poziţia de preşedinte – director general al BCC în 2001.

De la finele anului trecut, Surdu a fost managing partner la First Capital Consulting & Partners, după aproape doi ani în care a condus afacerile belgienilor de la Fortis Bank în România. Anterior, el a ocupat timp de trei ani poziţia de vicepreşedinte al Credit Europe Bank.

Absolvent al Facultăţii de Comerţ şi Relaţii Internaţionale din cadrul Academiei de Studii Economice în 1992, Surdu a obţinut în 2002 un Executive MBA la Indiana Wesleyan University. El şi-a început cariera în Banca Comercială Română şi a ocupat pe rând poziţii de top în managementul mai multor instituţii de credit, printre care director general adjunct la Piraeus Bank şi director de corporate la Banca Ţiriac.

Noul director general adjunct, George Ciobănaşu, a înlocuit-o pe Camelia Arona, care şi-a dat demisia din funcţie la sfârşitul lunii septembrie.

Ciobănaşu are o experienţă de peste şapte ani în domeniul financiar bancar. El a lucrat anterior la Banca Transilvania, Bancpost şi Millennium Bank, fiind responsabil de activităţile de creditare a clienţilor IMM şi corporativi ai Băncii Transilvania, de conducerea reţelei de unităţi Bancpost din Bucureşti, respectiv de administrarea portofoliului de clienţi din segmentul IMM şi companii ai Millennium Bank România.

Banca Comercială Carpatica a înregistrat în trimestrul al treilea pierderi de 2,4 milioane lei, însă a încheiat primele nouă luni cu un profit net de 5,8 milioane lei, de patru ori mai mare comparativ cu câştigul din perioada similară a anului trecut. Activele băncii au crescut cu 43,2%, la 3,275 miliarde lei, faţă de valoarea de la finele anului trecut, când au fost de 2,287 miliarde lei.

Cel mai mare acţionar al băncii este omul de afaceri Ilie Carabulea, cu 36,26% din titluri, potrivit celor mai recente informaţii.

Cea mai recentă tranzacţie cu acţiunile băncii s-a realizat miercuri, când cotaţia a stagnat la 0,101 lei pe titlu. La acest preţ, capitalizarea instituţiei de credit se ridică la 203,26 milioane de lei.