Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a decis, joi, menţinerea dobânzii cheie la 1,75% pe an şi reducerea ratei rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor în valută ale instituţiilor de credit cu două puncte procentuale, respectiv la 12%, începând cu perioada de aplicare 24 ianuarie - 23 februarie 2016.
De asemenea, CA al BNR a decis menţinerea ratei rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei la nivelul de 8 la sută, precum şi gestionarea adecvată a lichidităţii din sistemul bancar.
'Datele statistice relevă menţinerea ratei anuale a inflaţiei în teritoriu negativ, începând cu luna iunie 2015, în linie cu prognoza, ca efect al extinderii aplicării cotei reduse de TVA de 9 la sută la toate alimentele, băuturile nealcoolice şi serviciile de alimentaţie publică, precum şi al scăderii preţului combustibililor. În luna noiembrie 2015, nivelul agregat al preţurilor de consum a fost mai mic cu 1,1 la sută faţă de cel din luna similară a anului anterior. Rata medie anuală a inflaţiei a fost de -0,4 la sută în luna noiembrie 2015, în timp ce indicele armonizat al preţurilor de consum – indicator relevant pentru evaluarea procesului de convergenţă cu Uniunea Europeană – a consemnat o rată medie anuală de -0,3 la sută. Analiza datelor statistice indică însă că în absenţa influenţei reducerii cotei TVA, rata anuala a inflaţiei ar fi fost în apropierea nivelului de 2 la sută, plasându-se astfel în interiorul intervalului asociat ţintei staţionare de 2,5 la sută ą 1 punct procentual', se arată în comunicatul de presă al BNR.
Potrivit Băncii Centrale, accelerarea creşterii economice în trimestrul III 2015 (până la 3,6 la sută) a fost susţinută de expansiunea consumului privat, pe fondul creşterii veniturilor nominale ale populaţiei, al redresării activităţii de creditare, al reducerii impozitării indirecte şi al sporirii încrederii în economie. În plus, cu excepţia impactului agriculturii, produsul intern brut a înregistrat cel mai alert ritm anual din perioada post-criză, de peste 5 la sută.
'Rezervele valutare s-au situat la finele anului 2015 la nivelul de 32 miliarde de euro, similar celui consemnat la sfârşitul anului anterior, după acoperirea plăţilor scadente aferente serviciului datoriei externe publice şi public-garantate (de aproximativ 7,2 miliarde de euro), fiind alimentate în principal de intrări de fonduri europene şi de împrumuturi ale statului pe pieţele externe. Deficitul de cont curent a rămas la un nivel sustenabil, de sub 1 la sută din PIB, în pofida accelerării consumului, în condiţiile îmbunătăţirii balanţei serviciilor şi ale majorării transferurilor de la Uniunea Europeană, fiind acoperit integral de intrări autonome/investiţii directe', notează BNR.
Pe termen scurt se reconfirmă readâncirea temporară în teritoriu negativ a ratei anuale a inflaţiei, ca efect al unei noi runde de reduceri a impozitelor indirecte (scăderea cotei standard de TVA la 20 la sută de la 24 la sută, începând cu data de 1 ianuarie 2016). BNR consideră că aceasta va fi urmată de o revenire în teritoriu pozitiv după epuizarea efectelor reducerii TVA din iunie 2015 şi pe fondul relaxării conduitei politicii fiscale şi al creşterii costurilor unitare cu forţa de munca.
În acelaşi timp, ratele dobânzilor pe piaţa monetară interbancară au continuat să scadă, atingând minime istorice şi au reflectat reducerile ratei dobânzii de politică monetară şi gestionarea adecvată a lichidităţii.
'Ponderea creditelor în lei a devenit majoritară – 50,9 la sută din total în luna noiembrie 2015 faţă de un minimum de 35,6 la sută în mai 2012, asigurând astfel o mai bună transmisie a politicii monetare şi premisele pentru gestionarea riscurilor la adresa stabilităţii financiare', menţionează Banca Centrală.
În aceste condiţii şi pe baza datelor disponibile în prezent, Consiliul de Administraţie al BNR a hotărât menţinerea ratei dobânzii de politica monetară la nivelul de 1,75 la sută pe an şi continuarea gestionării adecvate a lichidităţii din sistemul bancar.
Membrii Asociaţiei Analiştilor Financiar – Bancari din România (AAFBR) anticipau menţinerea ratei dobânzii de politică monetară, dar s-au înşelat în ceea ce priveşte rata rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în valută, conform unui sondaj intern.
Analiştii estimează că anul 2017 ar putea aduce majorarea dobânzii de politică monetară la 2,5% în decembrie. Pe de altă parte, procesul de convergenţă a cotelor de constituire a rezervelor minime obligatorii către standardele europene ar putea continua iar rezervele minime sunt estimate de cei mai mulţi participanţi la sondaj la 4% pentru lei şi 10% pentru valută la finalul anului 2017.
Conform calendarului anunţat, următoarea şedinţă CA al BNR dedicată politicii monetare va avea loc în data de 5 februarie 2016, când va fi analizat noul Raport trimestrial asupra inflaţiei.
Sursa: Agerpres