BNR a descoperit anul trecut 3.125 de bancnote în lei false, cu 48,5% mai multe decât în 2008, a căror valoare a totalizat sub jumătate de milion de lei, precum şi 4.114 bancnote în euro false, cu 52,3% peste numărul din urmă cu doi ani. "Majoritatea contrafacerilor au fost realizate pe hârtie cerată care încerca să reproducă polimerul, uneori cu imitarea primitivă a ferestrei transparente. Bancnota cu cel mai mare număr de falsuri înregistrate a fost cea de 100 lei, cu un num
BNR a descoperit anul trecut 3.125 de bancnote în lei false, cu 48,5% mai multe decât în 2008, a căror valoare a totalizat sub jumătate de milion de lei, precum şi 4.114 bancnote în euro false, cu 52,3% peste numărul din urmă cu doi ani.
„Majoritatea contrafacerilor au fost realizate pe hârtie cerată care încerca să reproducă polimerul, uneori cu imitarea primitivă a ferestrei transparente. Bancnota cu cel mai mare număr de falsuri înregistrate a fost cea de 100 lei, cu un număr de 1.977 bucăţi, dintre care doar 85 pe un material plastic asemănător substratului de polimer. Pe locul al doilea s-a situat bancnota de 50 lei, cu un număr de 487 de falsuri, dintre care 31 pe material plastic, iar pe locul al treilea bancnota de 500 lei, cu un număr de 317 falsuri”, se arată în raportul anula al BNR pentru 2009.
Pe poziţia a patra s-au plasat bancnotele de 200 lei, care au reprezentat aproximativ 10% din totalul falsurilor descoperite de banca centrală.
„Falsificatorii au încercat să găsească un material plastic care să se apropie ca aspect de substratul autentic, dar falsurile au fost slab realizate grafic şi tehnic deoarece plasticul folosit a fost diferit din punct de vedere al proprietăţilor fizice. Firul de siguranţă şi filigranul au fost câteodată imitate prin imprimare, dar nu îndeajuns de bine pentru a induce în eroare. La contrafacerile de 500 lei, pe hârtie cerată, s-a încercat imitarea rudimentară a microperforaţiilor şi a cernelii care îşi schimbă culoarea, dar fără a atinge caracteristicile tehnice şi de calitate ale unei bancnote autentice”, se mai spune în raport.
Potrivit BNR, numărul înregistrat de bancnote româneşti falsificate în anul 2009 nu este îngrijorător, fiind de 4,55 falsuri la un milion de bancnote în circulaţie.
În anul 2009 au fost distruse, on-line, pe echipamentele automate de procesat bancnote, şi off-line, pe echipamentele de tocat bancnote aflate în dotarea Centrului de procesare al Sucursalei Municipiului Bucureşti, un număr de 64,9 milioane bancnote, respectiv 92% din cantitatea totală de bancnote improprii circulaţiei, ponderea bancnotelor de 1 leu, 5 lei şi 10 lei fiind de 80%.
SURSA: Mediafax