Banii lăsaţi de BNR la dispoziţia băncilor, după reducerea rezervelor minime obligatorii, au deja o destinaţie pe placul Guvernului: creditele imobiliare garantate de stat. Prima justificare a contractării împrumutului de la FMI a fost consolidarea rezervei valutare a BNR, tocmai pentru a începe să elibereze din rezervele minime obligatorii (RMO) ale băncilor comerciale. La sfârşitul lunii mai, RMO pentru creditele pe perioade de peste doi ani au fost reduse la zero, un mili
Banii lăsaţi de BNR la dispoziţia băncilor, după reducerea rezervelor minime obligatorii, au deja o destinaţie pe placul Guvernului: creditele imobiliare garantate de stat.
Prima justificare a contractării împrumutului de la FMI a fost consolidarea rezervei valutare a BNR, tocmai pentru a începe să elibereze din rezervele minime obligatorii (RMO) ale băncilor comerciale. La sfârşitul lunii mai, RMO pentru creditele pe perioade de peste doi ani au fost reduse la zero, un miliard de euro rămânând astfel la dispoziţia băncilor comerciale. Pentru majoritatea băncilor mari, a însemnat circa 100 de milioane de euro în plus în visterie, bani care nu au presupus costuri suplimentare de atragere. Pentru ei trebuie găsite însă plasamente noi. „Nu sunt semne că aceşti bani vor ieşi din ţară“, spune Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR. Părerea sa este întărită şi de vicepreşedintele BRD, Petre Bunescu, care aminteşte în acest sens protocoalele bancare de la Viena şi Bruxelles.
Finanţele îşi dau girul pentru credite
Pe de altă parte, Aurel Şaramet, directorul general al Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM (care va acorda garanţiile în programul Prima Casă), spune că „împrumutul pe care îl va lua Ministerul Finanţelor, de 100 de milioane de euro, ne va permite majorarea gradului de expunere, putând garanta, în baza multiplicatorilor din legea de funcţionarea a fondului, credite imobiliare totale de un miliard de euro.“
Practic, prin reducerea RMO, au fost alocate şi fondurile necesare proiectului Prima Casă. Mai trebuie contractat creditul de 100 de milioane de euro şi decise schemele de finanţare ale băncilor.
1 mld. euro este valoarea eliberată de BNR din rezervele internaţionale, prin reducerea rezervelor minime obligatorii pentru credite în valută mai mari de doi ani
Aceşti bani întregesc lichidităţile băncilor. Acestea sunt supralichide din cauza cererii reduse de creditare.
Dan Pascariu, preşedinte CA UniCredit
Dacă va creşte cererea de creditare, mare parte din bani va merge în creditarea programului Prima Casă.
Petre Bunescu, vicepreşedinte BRD
Cred că mare parte din banii eliberaţi cu reducerea RMO se vor duce în finanţările de la programul Prima Casă.
Adrian Vasilescu, consilier guvernator BNR
Este clar că vom putea folosi aceşti bani pentru credite, în funcţie de bonitatea clientului, sau pentru achiziţii.
Robert Rekkers, dir. general Banca Transilvania