Controlul a fost făcut la cererea Ministerului Finanţelor după izbucnirea scandalului legat de creditul dat Ioanei Băsescu pentru a cumpăra un teren în judeţul Călăraşi. Raportul, care nu este public deocamdată, va fi prezentat comisiei parlamentare care verifică activitatea managerială a instituţiei bancare.
Luni, preşedintele CEC, Radu Gheţea, directorul Direcţiei de Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteză, şi ministrul de Finanţe, Daniel Chiţoiu, sunt aşteptaţi la audieri în Comisia de buget-finanţe din Senat pe acest subiect, potrivit money.ro
Marţi vor fi audiaţi membrii Consiliul de Administrație al CEC Bank.
Reprezentanţii comisiei parlamentare spun că după primele două zile, preşedintele CEC Bank, Radu Graţian Gheţea va fi chemat la audieri de câte ori va fi nevoie.
La rândul său, Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, a spus că "Nicolae Cinteză e un personaj foarte special, n-are mamă, n-are tată. Poate fi prieten intim cu Ghețea și cu mulți din sistemul bancar, dar nu ține seama de asta. Când se va face control în bancă el, va sta în birou, nu va face parte din echipa de control numită prin ordin al guvernatorului BNR. Echipa e formată din oameni tineri, care nu își riscă numele și cariera", spune Vasilescu.
Potrivit afirmatiilor sale, singura măsură pe care BNR o poate lua în cazul în care contrulul de conformitate constată nereguli este să ceară CEC să facă provizion pentru creditul de un milion de euro obținut de fiica președintelui Băsescu.
Fiica cea mare a preşedintelui Traian Băsescu şi-a luat teren agricol cu un credit de 4,8 milioane de lei de la banca de stat CEC pe o perioadă de 30 de ani. Valoarea maximă a unui credit acordat de CEC pe baza normelor proprii, este de 2,8 milioane de lei. În baza politicii de risc a CEC, cu care a fost notificată și BNR, această limită poate fi depășită, în condițiile în care există garanții și venituri suficiente pentru acest lucru. De asemenea, în anumite condiții, chiar și limita superioară stabilită prin politica internă de risc poate fi depășită.
Întotdeauna însă, depășirea acestor limite se face doar cu aprobarea comitetului executiv al băncii (în cazul CEC Bank al comitetului de direcție). Din respectivul comitet fac parte președintele CEC, prim-vicepreședintele și cei trei vicepreședinți, adică reprezentanții partidelor politice aflate la guvernare, PNL și PSD. Creditul nu putea trece doar cu aprobarea lui Ghețea, ci a majorității membrilor comitertului de direcție.