BNR a menținut rata dobânzii de politică monetară
În cadrul întâlnirii de azi, 13 mai 2024, Consiliul de administrație al BNR a decis să păstreze rata dobânzii de politică monetară la nivelul de 7,00% pe an.
”În ședința de astăzi, 13 mai 2024, pe baza evaluărilor și a datelor disponibile în acest moment, precum și în condițiile incertitudinilor ridicate, Consiliul de administrație al BNR a hotărât menținerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 7,00 la sută pe an”, arată BNR.
În același timp, s-a stabilit ca rata dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) să fie de 8,00% pe an și rata dobânzii pentru facilitatea de depozit la 6,00% pe an.
În plus, Consiliul de administrație al BNR a optat pentru menținerea nivelurilor curente ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele exprimate în lei și în valută ale instituțiilor de credit.
BNR urmărește stabilizarea ratei anuale a inflației
Deciziile Consiliului de Administrație al BNR urmăresc stabilizarea ratei anuale a inflației în jurul țintei de 2,5%, cu o marjă de ±1 punct procentual, și să încurajeze anticipațiile inflaționiste pe termen mediu, contribuind astfel la o creștere economică sustenabilă.
”În contextul actual, mixul echilibrat de politici macroeconomice și implementarea de reforme structurale inclusiv prin utilizarea fondurilor europene care să stimuleze potențialul de creștere pe termen lung sunt esențiale pentru menținerea stabilității macroeconomice și întărirea capacității economiei românești de a face față unor evoluții adverse”, arată BNR.
BNR urmărește cu atenție schimbările din mediul intern și internațional. De asemenea, va persista în utilizarea instrumentelor sale pentru a atinge obiectivul principal al stabilității prețurilor pe termen mediu.
Noul Raport trimestrial asupra inflației va fi prezentat publicului într-o conferință de presă organizată în data de 15 mai 2024 ora 11:00.
Rata anuală a inflației a scăzut
În luna martie 2024, rata anuală a inflației a înregistrat o scădere la 6,61%, față de 7,23% înregistrată în februarie. Rata inflației a scăzut cu precădere datorită încetinirii ritmului de creștere a prețurilor alimentelor.
Astfel, în luna martie, rata anuală a inflației a revenit la nivelul înregistrat la sfârșitul anului precedent. Creșterile înregistrate în primele luni ale trimestrului I 2024 la prețurile energiei electrice, combustibililor și produselor din tutun au fost compensate de:
- încetinirea inflației de bază
- și de scăderea dinamicii prețurilor pentru produsele alimentare și non-alimentare
Rata anuală a inflației CORE2 ajustat a continuat să înregistreze o scădere în primele trei luni ale acestui an. Ritmul a fost mai moderat comparativ cu trimestrele anterioare, coborând la 7,1% în luna martie, față de 8,4% înregistrat în decembrie 2023.
Rata anuală a inflației, măsurată prin indicele armonizat al prețurilor de consum (IAPC), a înregistrat o descreștere la 6,7% în luna martie 2024. În luna decembrie 2023, acesta era de 7,0%.
În același timp, rata medie anuală a inflației a înregistrat o scădere la 8,5% în luna martie 2024. În decembrie 2023 a avut un nivel de 10,4%. Aceasta se măsoară prin IPC.
Rata medie anuală a inflației a scăzut la 8,3%. Acesta este determinat prin IAPC. În decembrie 2023, acesta a fost la un nivel de 9,7%.