“După calculele noastre, rezerva valutară ar fi crescut până la 32,6-32,7 miliarde euro dacă BNR nu ar fi intervenit deloc. Acum că avem datele concrete, putem estima că banca centrală a utilizat 0,9 miliarde euro, ceea ce reprezintă dublu faţă de soldul estimat al intervenţiilor pe primele zece luni”, a declarat pentru Capital Vlad Muscalu, senior economist al ING Bank România.
BNR a raportat azi că nivelul rezervelor valutare a scăzut până la 31,744 miliarde euro la sfârşitul lunii noiembrie, cu 454 milioane euro faţă de luna anterioară, când se situau la 32,198 miliarde euro.
Rezerva de aur s-a menţinut la 103,7 tone. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 4,276 miliarde euro. Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) la finalul lunii noiembrie au fost de 36,020 miliarde euro, faţă de 36,290 miliarde euro în octombrie.
Consecvenţa BNR protejează leul, dar intervenţiile nu se discută nici măcar pe culoarele BNR
“Dacă BNR nu ar fi intervenit, leul s-ar fi depreciat semnificativ, dar cred că foarte mult cântăreşte faptul că au făcut acest lucru în mod consecvent în ultimii ani, descurajând tranzacţiile speculative pe leu”, explică Muscalu.
Întrebat la o emisiune TV când a intervenit ultima oară Banca Naţională pe curs, Adrian Vasilescu, consilierul gvernatorului BNR, a declarat că "asta e o chestiune care nu se discută aşa nici măcar cu voce tare pe culoarele Băncii Naţionale, d’apăi la o emisiune unde ne aude toată ţara!"
Potrivit lui Muscalu, leul rămâne sub presiune pe acest final de an, fiind aşteptat să alunece la 4,40/euro în condiţiile în care ar fi ţinut de BNR.
Pentru 2012, începutul de an ar aduce o uşoară relaxare pentru leu, analiştii ING estimând un curs de 4,35 lei/euro la finalul primului trimestru, de 4,30 lei/euro la finalul următoarelor două trimester şi de 4,25 lei/euro pe final de an.