Comunicatul BNR precizează că analiza indicatorilor statistici relevă persistenţa deficitului de cerere agregată, menţinerea la niveluri sustenabile a deficitului de cont curent şi rămânerea în teritoriu negativ a dinamicii anuale reale a creditului acordat sectorului privat. 
“În acelaşi timp însă, se remarcă continuarea tendinţei de normalizare a nivelului ratelor dobânzilor practicate de bănci în relaţiile cu clienţii nebancari, în paralel cu ameliorarea condiţiilor lichidităţii de pe piaţa monetară”, se adaugă în comunicatul băncii centrale.
Prognoza actuală a BNR vede perspectiva reluării dezinflaţiei la începutul anului 2011 şi a accentuării acestui proces pe măsura disipării efectelor de runda întâi ale majorării TVA. Aceasta implică o configurare a ansamblului condiţiilor monetare reale în scopul ancorării ferme a anticipaţiilor inflaţioniste, pentru a contracara riscul manifestării efectelor de runda a doua ale şocurilor inflaţioniste ale ofertei.
Rata anuală a inflaţiei a urcat la 7,96% în decembrie 2010, în linie cu prognozele băncii centrale, însă semnificativ peste limita superioară a intervalului de variaţie din jurul ţintei de inflație a băncii centrale.
Creşterea inflaţiei în 2010 a fost cauzată în principal majorarea TVA, dar a fost alimentată și de creșterea prețurilor la alimente și combustibili pe plan internațional.