Astfel, se împlineşte un an de când dobânda de politică monetară se menţine la minimul istoric de 6,25%, după ce a fost coborâtă până la acest nivel prin nouă tăieri consecutive, de la 10,25%, cât era februarie 2009.
De asemenea, conducerea BNR a decis să nu modifice nici nivelurile rezervelor minime obligatorii (RMO), care în prezent sunt la 15% pentru pasivele în lei şi la 20% pentru pasivele în valută.
Deciziile BNR au fost anticipate de Asociaţia Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR), care, în plus, se aşteaptă ca atât dobânda-cheie, cât şi nivelurile RMO să fie menţinute pe tot parcursul acestui an.
Primele schimbări, în sensul scăderii, sunt estimate de membrii AAFBR abia din 2012, până la sfârşitul anului – pentru dobânda de politică monetară (până la 6%)- şi pe parcursului anului – pentru RMO la lei şi valută, până la 10%, respectiv 15%.
Pe piaţa monetară, ratele ROBID şi ROBOR pe termen de la 1 lună în sus au stagnat la nivelurile de luni, în vreme ce pentru scadenţele pe termen scurt dobânzile interbancare au scăzut uşor.
În schimb, pe piaţa valutară, leul a mai pierdut ceva teren în raport cu moneda europeană, cursul revenind peste 4,11 lei/euro.
BNR a menţinut nivelul dobânzii-cheie şi al rezervelor, conform aşteptărilor
3 mai 2011, 15:09
Ultima modificare în 3 mai 2011, 18:09
Consiliu de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a decis în cadrul şedinţei de politică monetară de marţi să păstreze actualele niveluri ale dobânzii-cheie (la 6,25%) şi ale rezervelor minime obligatorii, conform estimărilor analiştilor financiar-bancari.
Etichete:
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Noul Volkswagen Golf, gata să întâmpine vara
- Peste 40 de proceduri de infringement pornite în 4 ani împotriva României. Vezi în ce domenii trebuie adaptată legislaţia
- Finanţele au atras 1,64 miliarde lei de la bănci, pe 12 luni, la un randament în stagnare
- Care sunt cele mai valoroase grupuri auto din lume
- Nominal putem adera la euro în 2015, dar pentru convergența reală mai avem de așteptat
- CFR SA închide 1.000 de kilometri de linii
- RBS România ar putea fi preluată de unguri
- Propunere legislativă: Costul de producţie, afişat alături de preţul final al produsului
- Tranzacţia CA Immo-Europolis a dus investiţiile imobiliare din T1 la 200 mil. euro
- Cum să întorci un Lamborghini cu susu’n jos