Banca Naţională a României a plătit, până în luna octombrie, impozit la bugetul de stat, 80% din profitul realizat, de aproape un miliard de lei, câştigurile provenind în principal din operaţiuni de piaţă şi mai puţin din administrarea rezervelor, a declarat, marţi, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Guvernatorul a amintit că plasamentele internaţionale din rezerva valutară aduc un randament de aproximativ 0,75%, mult mai scăzut decât în urmă cu trei ani, când se puteau
Banca Naţională a României a plătit, până în luna octombrie, impozit la bugetul de stat, 80% din profitul realizat, de aproape un miliard de lei, câştigurile provenind în principal din operaţiuni de piaţă şi mai puţin din administrarea rezervelor, a declarat, marţi, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
Guvernatorul a amintit că plasamentele internaţionale din rezerva valutară aduc un randament de aproximativ 0,75%, mult mai scăzut decât în urmă cu trei ani, când se puteau obţine rate de peste 4%, astfel că devine mult mai profitabilă vânzarea de euro pe piaţa valutară internă, întrucât cumpărările băncii centrale au o medie de sub 4 lei/euro.
„BNR poate să urmărească prin intervenţiile pe piaţa valutară şi controlul lichidităţii, şi considerăm că păstrarea poziţiei de creditor net în sistemul bancar este esenţială pentru a ne menţine pârghiile (…) Este foarte important să rămânem pe poziţia de creditor, mecanismul de transmisie este mult îngreunat când eşti în poziţie de debitor”, a spus Isărescu.
El a adăugat că ar fi putut reveni în poziţia de debitor net al sistemului bancar dacă Ministerul Finanţelor Publice vindea în piaţă valută atrasă de Trezorerie în acest an.
Isărescu a emis lei în valoare de 6 miliarde de euro
Finanţele au atras în 2009 aproximativ 6 miliarde de euro, din tranşele primite de la Comisia Europeană, Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială, precum şi din emisiunile de titluri de stat în valută şi împrumuturile în valută de la bănci.
Întreaga sumă a fost preschimbată direct de banca centrală, prin emisiune monetară, pentru a se evita variaţii ample ale cursului de schimb. Totuşi, BNR a vândut ulterior în piaţă o parte din suma atrasă de la Ministerul Finanţelor, întrucât media achiziţiilor de valută îi oferea un câştig considerabil.
Potrivit lui Isărescu, randamentul oferit de pieţele internaţionale pentru plasamentele din rezervele valutare au scăzut atât de mult, încât banca centrală înregistrează pierderi din dobânda plătită la rezervele minime obligatorii în valută ale băncilor comerciale.
Trei reduceri de RMO în acest an
BNR a scăzut de mai multe ori în acest an ratele plătite la rezervele minime constituite la bănci, iar din 24 octombrie acestea sunt de 3,69% pentru lei, 1,37% pentru valută şi 0,89% pentru dolari.
De la mijlocul acestui an, banca centrală a redus de trei ori nivelul ratelor rezervelor minime obligatorii în valută, de la 40% la 25% din pasivele în valută ale băncilor comerciale.
Rata rezervelor minime în lei se plasează la 15% din pasivele băncilor comerciale.
SURSA:Mediafax