Românii pot spera ca în viitorul apropiat să aibă acces la credite în lei mai ieftine. BNR a dat azi semnalul prin reducerea dobânzii de politică monetară de la 5,25% la 5%. Acum mingea e în curtea băncilor. Decizia BNR e în contrast cu aștepările analiștilor, care estimau că mai degrabă BNR va menține dobânda.
Pe lângă reducerea dobânzii-cheie, Consiliul de Administrație al BNR a mai decis gestionarea adecvată a lichidităţii din sistemul bancar, precum și menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută.
Practic, Mugur Isărescu face ce a spus în urmă cu două luni și anume începe seria reducerilor de dobândă.
“Mesajul nostru este de intrare într-un ciclu (de reducere a dobânzilor, n.r.) pe care sperăm să nu-l întrerupem. Adică din cauza ştirilor din economie care depind de vreme, asta este economia românească. Un ciclu de câteva sesiuni de reducere în ceea ce priveşte rata de politică monetară. Nu vom rămâne izolaţi de trendurile din Europa, mai mult ca sigur. Probabil că vom şi recupera o parte din decalaje”, declara Mugur Isărescu cu ocazia ședinței de politică monetară a BNR din 2 mai.
54% dintre membrii Asociației Analiștilor Financiar-Bancari din România (AAFBR) se așteotau ca BNR să mențină azi nivelul dobânzii de politică monetară (la 5,25%). Restul analiștilor estimau că BNR va anunța azi reducerea dobânzii-cheie la 5%.
“Dobânda de politică monetară ar putea fi redusă la nivelul de 4,75% până în decembrie 2013 şi 4,50% până în decembrie 2014. Rezervele minime obligatorii pentru pasivele în lei ar putea fi păstrate la nivelul de 15% în anul 2013 şi apoi reduse la 11% până la finele anului 2014. Rezervele minime obligatorii pentru pasivele în valută ar putea fi păstrate la nivelul de 20% în anul 2013 şi apoi reduse la 16% până la finele anului 2014”, spuneau analiștii financiar-bancari.
Prin decizia de azi, BNR se alăturează băncilor centrale care au redus agresiv dobânzile de ceva vreme pentru a-și sprijini economiile prin stimularea ieftinirii creditării în moneda națională.
Acum rămâne să vedem ce vor face băncile comerciale, dacă vor transmite decizia BNR în creditele acordate firmelor și populației.