Mutarea BNR, care intră în vigoare din data de 6 noiembrie, era anticipată de analiştii financiar-bancari (AAFBR), unii dintre ei mizând chiar pe o reducere mai amplă, cu 0,5 puncte procentuale, până la 3,75%.
Totodată, conducerea BNR a menţinut nivelul rezervelor minime obligatorii, la 15% la lei şi la 20% la euro.
Pentru o cât mai bună transmisie a reducerii dobânzii-cheie, conducerea BNR îşi reafirmă angajamentul pentru o gestionare adecvată a lichidităţii din sistemul bancar.
Cum s-a ieftinit creditarea în lei
Când Mugur Isărescu, guvernatoul BNR, declara în urmă cu trei luni că în foarte scurt timp, până la finele anului, vom vedea creditele în moneda naţională mai ieftine decât cele în euro, aproape nimeni nu credea.
La începutul lunii august, creditele în lei erau cam cu 30%-35% mai scumpe decât cele în euro. Şi asta pentru că dobânzile interbancare la lei (Robor 3 luni) încă se situau la un nivel ridicat pentru a fi atractive pentru clienţi.
Mai exact, Robor 3 luni era la 4,6%, pe când Euribor 3 luni la 0,2%. La o marjă de 2%-2,5% la lei, dobânda totală era de 6,6%-7,1% la lei, faţă de 5%-5,5% la euro (marjă de 4,8%-5,3%).
Numai că de atunci, BNR a tăiat de trei ori dobânda-cheie, cu 1 punct procentual cumulat, de la 5% la 4%, ceea ce în piaţa monetară s-a resimţit printr-o scădere de două ori mai accentuată, cu 2 puncte, de la 4,6% la 2,65% (Robor 3 luni anunţat azi, 5 noiembrie). În ceea ce priveşte dobânzile interbancare din zona euro, acestea au urcat uşor, la 0,22% (Euribor 3 luni).
Astfel, în condiţiile în care în prezent cele mai ieftine credite ipotecare în euro au o marjă de 4,65%-4,85%, dobânda totală este de 4,9%-5,1%. Prin comparaţie, cele mai ieftine credite ipotecare în lei au o marjă de 2%-2,5%, ceea ce ne conduce la o dobândă totală de 4,65%-5,1%, adică sub nivelul celor în euro.
Creditele în lei devin mult mai atractive decât cele în euro, contribuind suplimentar şi avansul mult mai mic perceptut la ipotecarele în lei, de 15%, faţă de 25% la euro, precum şi dispariţia riscului de curs valutar.