Banca Naţională a României (BNR) a sterilizat, azi, excesul de lichiditate din piaţa interbancară, printr-o operaţiune de tip reverse repo, în cadrul căreia a atras de la băncile comerciale, pentru 7 zile, 485 milioane lei, la o dobândă de 9% pe an, egală cu rata de politică monetară.

În cadrul operaţiunii, banca centrală a retras lichidităţi de la cinci instituţii de credit, iar scadenţa depozitelor va fi peste 7 zile, respectiv pe 10 august.

Cea mai recentă operaţiune de open market a fost realizată de către BNR la 29 iulie, când banca centrală a împrumutat băncile, pentru o lună de zile, cu 5,529 miliarde de lei (1,3 miliarde de euro), la o dobândă de 9% pe an, egală cu rata de politică monetară.

În cadrul operaţiunilor de tip repo, BNR oferă lichiditate băncilor comerciale şi preia în schimb titluri de stat, iar prin operaţiunile reverse repo banca centrală sterilizează excesul de lichiditate din piaţă şi oferă băncilor titluri.

Băncile comerciale au afişat, azi, dobânzi de 8,39 – 8,89% pentru depozitele cu scadenţa la o zi, în scădere faţă de ratele de vineri, de 8,59 – 9,09%, în timp ce dobânzile pentru plasamentele cu scadenţa la o săptămână au scăzut de la 8,66 – 9,16% la 8,54 – 9,04%.

SURSA: Mediafax