Datele prezentate miercuri de Mugur Isărescu arată că BNR a revizuit în creştere, la 4,9%, prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an. Este anticipat că aceasta va ajunge la 3,5% la sfârşitul lui 2025.
Banca Națională a României (BNR) a revizuit în creştere, la 4,9%, de la 4,7% anterior, prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an. Informațiile prezentate de guvernatorul Mugur Isărescu arată că aceasta ar putea ajunge la 3,5% la sfârşitul lui 2025.
Cifrele BNR arată o traiectorie descendentă a inflaţiei
Guvernatorul Băncii Naționale a explicat că traiectoria inflației este una descendentă. Deci inflaţia se duce treptat, nu brusc, în jos, spune el.
Mugur Isărescu a explicat că cifrele înregistrate în momentul de față ne arată că „politica monetară funcţionează”.
„Avem o traiectorie descendentă a inflaţiei, ceva mai puţin pronunţată în proiecţia din februarie. Deci inflaţia se duce treptat, nu brusc, în jos şi undeva la sfârşitul lui 2025, începutul lui 2026, intră în bandă. Este ceva mai lentă decât am prognozat anterior şi această reducere a inflaţiei headline este determinată în principal de componenta inflaţiei de bază, CORE2 ajustat, ceea ce este bine. Arată că politica monetară funcţionează. Nu o ţinem nici foarte tare strânsă, dar nu îi dăm nici drumul prea tare ca să avem puseuri inflaţioniste. Încercăm acea combinaţie să dăm inflaţia în jos fără să creăm recesiune”, a spus Mugur Isărescu.
Conform guvernatorului BNR, faptul că se ajunge în interiorul ţintei, de 2,5% plus/minus un punct procentual, ceva mai târziu are importanţă.
Totuși, depinde şi de deciziile viitoare ale băncii naţionale, „când şi cu cât vom reduce rata de politică monetară”.
Guvernatorul a spus şi de ce nu a scăzut dobânda
De asemenea, el a explicat şi de ce nu a scăzut dobânda. Potrivit specialistului, este așteptat un „moment optim”. El spune că este căutată o politică monetare care să ducă inflația în jos fără să creeze recesiune.
Pentru România, a avea recesiune şi în condiţiile deficitului, nu este optim, a subliniat Mugur Isărescu.
„Atunci când inflaţia a ajuns la 16 la sută se vorbea că vom duce rata dobânzii la 20 la sută. Nu am făcut-o. A apărut întrebarea când reducem rata dobânzii? Gândim momentul optim. E vorba de a găsi momentul optim. Am căutat acea politică monetară ca să ducem inflaţia în jos fără a crea recesiune. Pentru România, a avea recesiune şi în condiţiile deficitului, nu e optim”, a declarat Isărescu.
Economistul mai spune că, atâta vreme cât nu se corectează deficitul fiscal, el trebuie finanţat.